in ,

Opnieuw groot medicijntekort, ‘Nederland vaak achteraan’

marcrutte

Opnieuw constateert apothekersorganisatie KNMP dat er een tekort is aan medicijnen. Het ging in 2020 om 1480 soorten, dat is iets minder dan het tekort van 1492 het jaar ervoor. Toen was er bijna een verdubbeling van het aantal medicijnen dat niet op voorraad was.

“We hoopten dat het toen een eenmalige uitschieter betrof, maar er lijkt nu sprake van plateauvorming op een zeer ongewenst niveau”, zegt KNMP-voorzitter Aris Prins. “Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier dagelijks enorme last van.”

Het gaat bijvoorbeeld om een andere verpakking, waardoor patiënten kunnen twijfelen of ze het juiste medicijn hebben. Of ze moeten terugkomen omdat het middel er niet is. Als ze een medicijn krijgen van een ander merk moeten patiënten daaraan wennen, wat klachten kan veroorzaken.

Toch is er in 99 procent van de gevallen een oplossing mogelijk. “Als de voorschrijver een werkzame stof aanwijst, kan de apotheker daar als medicatiespecialist heel goed de juiste middelen bij vinden.”

Stemming verbeteren

Medicijnen waar vorig jaar te weinig van waren zijn onder anderen fluoxetine en sertraline, die door psychiatrische patiënten worden gebruikt om hun stemming te verbeteren en angsten te verminderen. Ook was er te weinig antistollingsmiddel fenprocoumon en nitrofurantoïne tegen blaasontstekingen. “Deze geneesmiddelen worden door grote patiëntengroepen gebruikt en een tekort heeft grote impact op de patiënt zelf”, zegt de KNMP.

Ook was er een tekort aan …

Lees verder bij de bron: NOS

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
53e1d4424d53ac14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714a74287bdc964a 640 lockdown

Besluit avondklok is gebaseerd op misleidende grafieken en onwaarschijnlijke voorspellingen

screenshot 219

mRNA-vaccins . . .