Dat is de waarschuwing die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgeeft. De rente in Europa zal naar het zich laat uitzien voor langere tijd laag blijven. Als die al niet negatief wordt. Dit kan burgers (maar ook bedrijven) ertoe verleiden zich te diep in de schulden te steken.
‘Financiële risico's wereldwijd krijgen de kans zich verder op te bouwen door laagblijvende rentes.
In Nederland zijn vooral pensioenfondsen en verzekeraars kwetsbaar en neemt de blootstelling aan een plotse omslag op de huizenmarkt toe.' Zo luidt het in het mei 2019 rapport Risicorapportage Financiële Markten 2019.
Schulden, schulden, zo ver het oog reikt
U kunt genoemd rapport hier (pdf) inkijken. ‘Wereldwijd blijven de schulden voor consumenten en bedrijven hoog', schrijft het CBS onder meer. Lage rentes zijn bij uitstek geschikt om te ontlenen, maar soms is trop teveel.
Consumenten, burgers mogen echter niet vergeten dat wat ze ontlenen, ook ooit moet terugbetaald worden.
Wie tot over zijn/haar nek in de schulden zit, loopt het risico daar niet meer uit te raken. Wie online probeert geld te ontlenen, ziet ook steeds de waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld'.
Ondertussen bij de buren
Ook in buurland België wordt gewaarschuwd voor teveel lenen. Daar dan wel door de Nationale Bank. Het is de tegenhanger van onze De Nederlandsche Bank. De centrale bank dus. Nog in februari 2019 wees zij de lokale banken erop dat ze te soepel zijn bij het verstrekken van leningen.
In het bijzonder dan woonkredieten worden te snel toegekend.
Bij meer dan een derde van de nieuwe woonleningen gaat het om 90 procent van de waarde of prijs van het onroerend goed. Bij een kwart van de nieuwe woonleningen gaat meer dan de helft van het maandinkomen op aan de afbetaling.
Risico's
Wat als die leners vroeg of laat werkloos worden? Want ook een derde van die nieuwe leningen loopt langer dan 20 jaar. De gouverneur van de Nationale Bank waarschuwt ervoor dat het kwetsbare mensen betreft. En dat de banken zich aldus meer blootstellen aan risico's dan dan mogelijk ingeschat. Een gewaarschuwde Belg is een Nederlander waard!
Laten we ook niet vergeten, beste lezers, dat op deze manier de Kredietcrisis begon in 2007/2008…