in , , , ,

Opstap naar 1 tolsysteem voor heel EU! Europese Commissie staat Duitse tolheffing toe

Duitsland mag tol gaan heffen voor personenauto’s op de Autobahn. De Europese Commissie gaat akkoord met een aantal maatregelen die de Duitse regering zal treffen om discriminatie tussen Duitse en buitenlandse weggebruikers uit te sluiten.

Nederland en Oostenrijk nemen hier geen genoegen mee en zullen gezamenlijk naar de Europese rechter stappen, zei minister Melanie Schultz Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in Brussel.

Schultz sprak voor het nieuws bekend werd al af met haar Oostenrijkse ambtgenoot Jörg Leichtfried de handen ineen te zullen slaan om het tolplan juridisch te bestrijden. Mogelijk sluiten België en Denemarken zich daarbij aan.

Na jarenlang gesteggel over de tolheffing bereikten de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) donderdag een akkoord. De commissie schorst de juridische procedure die ze tegen Berlijn had ingesteld zodra de wetgeving is aangepast aan de eisen die Brussel stelt voor de invoering van ‘Maut’.

Er worden vijf categorieën voertuigen ingevoerd. Voor de schoonste auto’s gaat een vignet voor tien dagen gebruik de Autobahn 2,50 euro kosten. Voor vuilere auto’s kan het bedrag oplopen tot 20 euro. De kleinere wegen blijven onbelast. Duitse weggebruikers krijgen als compensatie een korting op de wegenbelasting die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.

De overeenkomst is ,,billijk en niet-discriminerend”, aldus Bulc. ,,Deze oplossing waarborgt dat de Duitse wegen vlot toegankelijk blijven voor alle EU-burgers. Dit is ook een belangrijke stap op weg naar één tolsysteem voor de hele EU.”

De Nederlandse belangenorganisatie van automobilisten en toeristen, de ANWB, is niet blij met het compromis. De bond noemde tolheffing voor buitenlandse toeristen op Duitse wegen eerder al discriminatie. ,,We volgen de uitwerking ervan en hopen op Schultz”, aldus de bond. Het is nog niet duidelijk wanneer de tolheffing ingaat. Het is niet uitgesloten dat het over de Duitse verkiezingen van volgend jaar wordt getild. De Duitse verkeersminister Dobrindt gaat het compromis nu uitwerken.

Lees verder via de Bron: Europa Nu

Photo by d_vdm cc


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Toename identiteitsfraude is door schaamte maar topje van ijsberg

Wie krijgt er straks inzage in je bankgegevens? 6 vragen, let vooral op malafide bedrijven