in , ,

Ouders pas op met het nieuwe leenstelsel BKR zit achter u aan!

39c49bcaa104065a2ffd9f77 640 studie1

Praktisch de helft van alle afgestudeerden verzuimt volgens het BKR om zijn studieschuld bij de aanvraag voor een hypotheek te melden. Een aantal van hen laat die informatie bewust achterwege maar het gros van hen is volkomen te goeder trouw.

In de regel hebben pasafgestudeerden nog niet direct een baan en zijn ze ook nog niet daadwerkelijk gestart met het terugbetalen van hun studieschuld. Hoewel het bij studieleningen toch kan gaan om aanzienlijke bedragen (gemiddeld 14.500 euro in 2013), wordt dat bij pas afgestudeerden dus niet direct in de beurs gevoeld. Hypotheekverleners evenwel, kunnen zonder deze essentiële informatie geen betrouwbare indicatie van de uiteindelijke maandlast en de maximale hypotheek verstrekken.

BKR pleit voor verplichte registratie studieschulden

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is van mening dat de komende invoering van een sociaal leenstelsel de ideale gelegenheid zou zijn om een verplichte registratie van studieschulden bij het BKR door te voeren. Door de invoering van dat leenstelsel zijn studenten immers genoodzaakt om nóg meer voor hun studie te lenen. Hun schuldenlast zal als gevolg daarvan alleen maar toenemen.

In buurlanden als Duitsland is het al jaren praktijk dat studieschulden worden geregistreerd bij SCHUFA, de tegenhanger van ons BKR. Ook in Groot-Brittannië en Skandinavië is het gebruikelijk dat studieschulden worden meegewogen bij kredietaanvragen.
Door hoge schulden kunnen mensen gemakkelijk in de problemen raken. Door af te lossen kunnen ze dat risico verminderen. Maar door de uitzonderlijk lage rente die DUO rekent, konden afgestudeerden tot voor kort zelfs verdienen aan hun studieschuld door niet af te lossen. Toegegeven, die mogelijkheid wordt wel beperkt door de extreem lage spaarrente van het moment.

Lees verder via Stop de bankiers.

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3973783435 3399fac6c0 westerschelde1

Bedankt GlaxoSmithKline: Met poliovirus besmet water op weg naar Westerschelde

2510532872 989b623cd2 coca cola1

Coca-Cola betaalde net $ 1.000.000 om dit voor U verborgen te houden