in , , ,

Over die spijbelende klimaatmeisjes: ze vlogen zelf de halve wereld rond met hun uitjes

climate change 1542281354
Gellinger / Pixabay

Twee meisjes spijbelen met een hoop andere leerlingen om zo op te komen voor het milieu. Deze acties, die wekelijks zou moeten plaatsvinden, telkens op een donderdag – en ongetwijfeld niet tijdens de schoolvakanties – werden toegelaten door de politie van Brussel. Toch enkele bedenkingen.

Het onderwerp van de actie doet alvast bij Vlaams Belang Jongeren-Bart Claes de wenkbrauwen fronsen, hij schrijft op sociale media: “Deze gemediatiseerde actie wordt getrokken door Anuna De Wever. Een snelle blik op haar openbaar instagram profiel leert ons dat ze in 2018 deze bestemmingen heeft bezocht: Marokko, Franse Alpen, New York, Azoren, Bretagne en Tirol. Ik vermoed dat ze daar niet met de fiets is geraakt. Opkomen voor ons klimaat is belangrijk. Maar voor je anderen op hun verantwoordelijkheid gaat wijzen moet je ook eens in de spiegel durven kijken. Ik hoop dat onze vrienden van de media dat ook eens belichten.

Ook de andere jongedame vloog al naar verre landen en pakt hier graag mee uit op haar sociale media.

svk.png

Een andere bedenking die we ons maken (en wij niet alleen zo vermoeden we) gaat over de wettelijkheid van een ‘spijbel’-actie. De webstek van de Vlaamse Overheid is duidelijk: “Als een leerling van school wegblijft en daar geen passende verklaring voor kan geven, zal de school dat registreren als een problematische afwezigheid, ook al gaat het maar om een halve dag. (…) Als de leerling zonder reden van school blijft (bijvoorbeeld om op café te gaan of op straat rond te hangen), of als de leerling of de ouders de begeleiding door school en CLB en andere hulpverleningsdiensten weigeren, dan kunnen de school of het CLB verdere stappen ondernemen.” En nog: “Als je kind veel spijbelt, kan je je recht op een schooltoelage verliezen en kan het ministerie een al uitbetaalde schooltoelage terugvorderen.” (Hier de volledige tekst)

En toch gaf de Brusselse politie toelating voor de actie van vandaag. Een actie die in het weekeinde overigens maar bitter weinig volk zou trekken, aangezien jongeren in al hun idealistische rebelsheid – is niets mis mee overigens – liever wegblijven van school dan dat ze hun kostbare weekeinde zouden opofferen.

Dat het over het milieu gaat is voor sommige deelnemers maar bijzaak, al zullen de organisatrices daar ongetwijfeld wel anders over oordelen.

svk2.jpg

Lees verder bij de bron: re-act.be

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
koran 1547124253

EU spendeert 10 miljoen euro om op zoek te gaan naar de wortels van Europa …. in de Koran

mekka 1547146892

Op beeld: de invasie van Mekka door tienduizenden vliegende kakkerlakken en sprinkhanen