in , , , ,

Over SyRI, het digitale fraudeopsporingssysteem van de staat

Acht organisaties slepen de Nederlandse staat voor de omdat ze vinden dat het fraudeopsporingssysteem de grondrechten van burgers schendt.

Wat is SyRI precies en waarom is het zo controversieel?

Met SyRI kunnen gemeenten en instanties, zoals het UWV en de , inwoners van hele wijken sorteren op het risico dat zij mogelijk plegen met toeslagen, uitkeringen en belastingen. Het systeem is sinds 2014 in gebruik.

SyRI-algoritmes berekenen op basis van bijvoorbeeld inkomen, werk, pensioenen en schulden wie mogelijk fraudeert.

Personen die volgens de algoritmes waarschijnlijk fraude plegen, worden op een risicolijst gezet. Vervolgens kan bijvoorbeeld de Belastingdienst of het UWV een onderzoek naar hen instellen.

Mensen die op de lijst komen, kunnen daar tot twee jaar op blijven staan. Hoe SyRI deze berekening precies maakt, is geheim.

Een van de belangrijkste bezwaren is het sleepnetachtige karakter van het digitale opsporingssysteem en de bijbehorende procedures. Gegevens van iedereen die in een wijk woont kunnen geanalyseerd worden, ook van onschuldige mensen.

Omdat de manier waarop SyRI werkt geheim is, is het lastig te controleren hoe of waarom mensen op de risicolijst komen. Critici wijzen er ook op dat het systeem daarbij niet goed werkt.

Uit onderzoek van de Volkskrant in juni 2018, bleek dat het vooralsnog nog niet was gelukt om een fraudegeval met het systeem op te sporen.

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Check de JDreport app in de Google PlayStore

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter
  1. We hebben helemaal geen privacy meer, ondanks de nieuwe privacywet. Wat leven we toch in een door criminelen geregeerd land. Denk aan wat jullie volgend jaar stemmen. Weg met de Haagse criminelen.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Warmste 31 januari ooit?! Zo probeert het KNMI de geschiedenis uit te gummen

VVD bezorgd over uw orgaandonatie