in

Overheden en WHO hebben Covid-19-beleid bedacht op basis van verdachte gegevens van een klein Amerikaans hoax bedrijf

Photo by focusonmore.com

Surgisphere, wiens werknemers een sci-fi-schrijver en een inhoudsmodel voor volwassenen lijken te bevatten, leverde een achter Lancet en New England Journal of Medicine hydroxychloroquine-onderzoeken.

De Wereldgezondheidsorganisatie en een aantal nationale regeringen hebben hun Covid-19-beleid en -behandelingen gewijzigd op basis van gebrekkige gegevens van een weinig bekend Amerikaans bedrijf voor gezondheidszorganalyse, waarbij ook de integriteit van belangrijke onderzoeken die in enkele van de wereld zijn gepubliceerd ter discussie worden gesteld. meest prestigieuze medische tijdschriften.

Een Guardian-onderzoek kan onthullen dat het in de gevestigde bedrijf Surgisphere, wiens handjevol werknemers een sciencefiction-schrijver en een model voor volwassenen lijken te bevatten, gegevens heeft verstrekt voor meerdere onderzoeken naar Covid-19, mede-auteur van de directeur, maar heeft tot dusverre zijn de gegevens of methodologie niet voldoende toegelicht.

Gegevens die volgens haar terecht zijn verkregen van meer dan duizend ziekenhuizen over de hele wereld vormden de basis van wetenschappelijke artikelen die hebben geleid tot veranderingen in het behandelbeleid van Covid-19 in Latijns-Amerikaanse landen. Het was ook de aanleiding voor een besluit van de WHO en onderzoeksinstellingen over de hele wereld om de proeven met het controversiële medicijn hydroxychloroquine stop te zetten . Woensdag kondigde de WHO aan dat die proeven nu zouden worden hervat.

Twee van ‘s werelds toonaangevende medische tijdschriften – de Lancet en de New England Journal of Medicine – publiceerden studies op basis van Surgisphere-gegevens. Aan de onderzoeken is bijgedragen door de CEO van het bedrijf, Sapan Desai.

Laat op dinsdag, na benaderd te zijn door de Guardian, bracht de Lancet een “uiting van bezorgdheid” uit over haar gepubliceerde studie. The New England Journal of Medicine heeft ook een soortgelijke kennisgeving uitgegeven.

Een onafhankelijke audit van de herkomst en validiteit van de gegevens is nu uitgevoerd in opdracht van de auteurs die niet verbonden zijn met Surgisphere vanwege “bezorgdheid die is gerezen over de betrouwbaarheid van de database”.

Uit het onderzoek van The Guardian is gebleken dat:

  • Een zoekopdracht naar openbaar beschikbaar materiaal suggereert dat verschillende van de Surgisphere-werknemers weinig of geen gegevens of wetenschappelijke achtergrond hebben. Een werknemer die als wetenschappelijk redacteur wordt vermeld, lijkt een sciencefictionauteur en fantasiekunstenaar te zijn. Een andere medewerker die als marketingmanager wordt vermeld, is een volwassen model en hostess voor evenementen.
  • De -pagina van het bedrijf heeft minder dan 100 volgers en had vorige week slechts zes werknemers. Dit is per woensdag gewijzigd in drie medewerkers.
  • Hoewel Surgisphere beweert een van de grootste en snelste ziekenhuisdatabases ter wereld te hebben, is het bijna niet online aanwezig. De Twitter-handle heeft minder dan 170 volgers, zonder berichten tussen oktober 2017 en maart 2020.
  • Tot maandag, de  in contact” link op Surgisphere homepage doorgestuurd naar een WordPress template voor een cryptogeld website, het verhogen van vragen over hoe ziekenhuizen gemakkelijk kunnen contact opnemen met het bedrijf om zijn databank opgenomen te worden.
  • Desai is genoemd in drie medische wanpraktijken, niet gerelateerd aan de Surgisphere-database. In een interview met de wetenschapper beschreef Desai de beschuldigingen eerder als ‘ongegrond ‘.
  • In 2008 lanceerde Desai een crowdfundingcampagne op de website Indiegogo die een draagbaar “next-gen menselijk augmentatieapparaat promootte dat je kan helpen bereiken wat je nooit voor mogelijk had gehouden”. Het apparaat is nooit tot bloei gekomen.
  • Desai's Wikipedia-pagina is verwijderd na vragen over Surgisphere en zijn geschiedenis, voor het eerst gesteld in 2010.

Tijdens een persconferentie op woensdag kondigde de WHO aan dat het haar wereldwijde proef met hydroxychloroquine zou hervatten, nadat het toezichtcomité voor gegevensveiligheid had vastgesteld dat er geen verhoogd risico op overlijden was voor Covid-patiënten die het gebruikten.

De algemeen directeur van de WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei dat alle onderdelen van de Solidariteitsstudie, die een aantal mogelijke medicamenteuze behandelingen onderzoekt, zouden doorgaan. Tot nu toe zijn in 35 landen meer dan 3.500 patiënten gerekruteerd voor de proef.

“Op basis van de beschikbare mortaliteitsgegevens hebben de leden van de commissie aanbevolen dat er geen redenen zijn om het proefprotocol te wijzigen”, aldus Tedros. “De uitvoerende groep ontving deze aanbeveling en keurde de voortzetting van alle onderdelen van het Solidariteitsonderzoek goed, inclusief hydroxychloroquine.”

Twijfels over Lancet-onderzoek

Vragen over Surgisphere groeien de afgelopen weken in de medische gemeenschap.

Op 22 mei publiceerde The Lancet een blockbuster peer-reviewed onderzoek waarin werd vastgesteld dat het antimalariamiddel hydroxychloroquine, dat werd gepromoot door Donald Trump , geassocieerd was met een hoger sterftecijfer bij Covid-19-patiënten en verhoogde hartproblemen.

Tot grote ongenoegen van de wetenschappelijke gemeenschap had Trump hydroxychloroquine publiekelijk aangeprezen als een ‘wondermiddel', hoewel er geen bewijs was van de werkzaamheid ervan bij de behandeling van Covid-19.

De Lancet-studie, waarin Desai als een van de co-auteurs werd vermeld, beweerde Surgisphere-gegevens te hebben verzameld van bijna 96.000 patiënten met Covid-19, die werden opgenomen in 671 ziekenhuizen uit hun database van 1.200 ziekenhuizen over de hele wereld, die alleen hydroxychloroquine kregen of in combinatie met antibiotica.

De negatieve bevindingen haalden wereldwijd nieuws en waren voor de WHO aanleiding om de hydroxychloroquine-arm van haar wereldwijde proeven stop te zetten.

Maar slechts enkele dagen later onthulde Guardian Australia flagrante fouten in de Australische gegevens die in het onderzoek waren opgenomen. De studie zei dat onderzoekers toegang kregen tot gegevens via Surgisphere vanuit vijf ziekenhuizen, waarbij 600 Australische Covid-19-patiënten en 73 Australische sterfgevallen werden geregistreerd vanaf 21 april.

Maar uit gegevens van de Johns Hopkins University blijkt dat op 21 april in Australië slechts 67 doden door Covid-19 waren geregistreerd. Het aantal liep op 23 april op tot 73. Desai zei dat één Aziatisch ziekenhuis per ongeluk was opgenomen in de Australische gegevens, waardoor de gevallen daar werden overschat. The Lancet publiceerde een kleine intrekking met betrekking tot de Australische bevindingen na het verhaal van de Guardian, het enige amendement op de studie tot nu toe.

The Guardian heeft sindsdien contact opgenomen met vijf ziekenhuizen in Melbourne en twee in Sydney, wier medewerking essentieel zou zijn geweest om de Australische patiëntenaantallen in de database te bereiken. Allen ontkenden elke rol in zo'n database en zeiden dat ze nog nooit van Surgisphere hadden gehoord. Desai reageerde niet op verzoeken om commentaar op hun verklaringen.

Een andere studie met behulp van de Surgisphere-database, opnieuw mede-auteur van Desai, vond dat het antiparasitaire medicijn ivermectine de sterftecijfers verlaagde bij ernstig zieke Covid-19-patiënten. Het werd online gepubliceerd in de e-bibliotheek van het Social Science Research Network, vóór peer-review of publicatie in een medisch tijdschrift, en was voor de Peruaanse regering aanleiding ivermectine toe te voegen aan haar nationale therapeutische richtlijnen voor Covid-19 .

Het New England Journal of Medicine publiceerde ook een peer-reviewed Desai-onderzoek op basis van Surgisphere-gegevens , waaronder gegevens van Covid-19-patiënten van 169 ziekenhuizen in 11 landen in Azië, en Noord-Amerika. Er werden veel voorkomende hartmedicijnen gevonden, bekend als angiotensine-converterend-enzymremmers en angiotensine-receptorblokkers, die niet geassocieerd waren met een hoger risico op schade bij Covid-19-patiënten.

Woensdag publiceerden de NEJM en de Lancet een uiting van bezorgdheid over de hydroxychloroquine-studie, waarin de gerespecteerde vaatchirurg Mandeep Mehra als hoofdauteur en Desai als coauteur werden vermeld.

Lancet-redacteur Richard Horton vertelde de Guardian: “Gezien de vragen die naar voren zijn gebracht over de betrouwbaarheid van de door Surgisphere verzamelde gegevens, hebben we vandaag, in afwachting van verder onderzoek, een uiting van bezorgdheid uitgegeven.

“Er is momenteel een onafhankelijke gegevensaudit aan de gang en we vertrouwen erop dat deze beoordeling, die binnen een week moet worden afgerond, ons meer zal vertellen over de status van de bevindingen in de paper door Mandeep Mehra en collega's.”

Surgisphere ‘kwam uit het niets'

Een van de vragen die de wetenschappelijke gemeenschap het meest in de war heeft gebracht, is hoe Surgisphere, opgericht door Desai in 2008 als een bedrijf voor medisch onderwijs dat schoolboeken publiceerde, de eigenaar werd van een krachtige internationale database. Die database, hoewel pas recentelijk aangekondigd door Surgisphere, biedt toegang tot gegevens van 96.000 patiënten in 1.200 ziekenhuizen over de hele wereld. 

Toen Desai contact met hem opnam, zei hij dat zijn bedrijf slechts elf mensen in dienst had. De op LinkedIn vermelde werknemers werden op de site geregistreerd als zijnde pas twee maanden geleden lid van Surgisphere. Verscheidene bleken geen wetenschappelijke of statistische achtergrond te hebben, maar vermelden expertise op het gebied van strategie, copywriting, leiderschap en acquisitie.

Dr. James Todaro, die MedicineUncensored runt, een website die de resultaten van hydroxychloroquine-onderzoeken publiceert, zei: “Surgisphere kwam uit het niets om binnen enkele weken misschien wel de meest invloedrijke wereldwijde studie in deze pandemie uit te voeren.

‘Het slaat nergens op', zei hij. “Het zou veel meer onderzoekers nodig hebben dan het beweert te hebben om dit doelmatige en [omvang] van multinationale studie mogelijk te maken.”

Desai vertelde de Guardian: “Surgisphere is actief sinds 2008. Onze diensten voor gegevensanalyse in de gezondheidszorg zijn ongeveer tegelijkertijd begonnen en zijn sindsdien blijven groeien. We gebruiken veel kunstmatige intelligentie en machine learning om dit proces zoveel mogelijk te automatiseren, en dat is de enige manier waarop zo'n taak zelfs mogelijk is. ”

Het is niet duidelijk uit de methodologie in de onderzoeken die Surgisphere-gegevens gebruikten, of uit de Surgisphere-website zelf, hoe het bedrijf in staat was om gegevensuitwisselingsovereenkomsten te sluiten van zoveel ziekenhuizen wereldwijd, inclusief ziekenhuizen met beperkte technologie, en om deze met elkaar te verzoenen verschillende talen en coderingssystemen, allemaal binnen de regelgeving, gegevensbescherming en ethische regels van elk land.

Lees verder bij de bron: The Guardian

Photo by focusonmore.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Europese Centrale Bank: geldkraan waarschijnlijk nog veel verder open

Fijn, nog meer controle! Minister wil reservering restaurant gebruiken voor opsporing corona