in

Overheid besteedt tonnen belastingpoet aan doofpotten en zwijggeld

De geeft nog altijd tonnen uit om informatie voor burgers en media geheim te houden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z naar de kosten van doofpotaffaires en andere hoofdpijndossiers. De Nationale Ombudsman uitte hierover eerder zijn bezorgdheid.

RTL Z vroeg bij het verantwoordelijke ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) de kosten op die de landsadvocaat in rekening bracht in de jaren 2012, 2013 en 2014. De landsadvocaat wordt door het Rijk ingeschakeld als de eigen juristen het werk om wat voor reden dan ook niet aankunnen.

Uit de verstrekte overzichten blijkt dat de overheid in totaal in drie jaar tijd bijna 70 miljoen aan de landsadvocaat kwijt was. In 2012 ging het om een bedrag van 22,7 miljoen, in 2013 om 23,5 miljoen en in 2014 om 23 miljoen euro.

ZIE OOK: Teeven betaalde 96.000 euro voor dwarsbomen proefverlof Volkert van der G.

Grootverbruikers zijn de ministeries van en (IenM) en Veiligheid en Justititie (VenJ). Het ministerie van IenM heeft te maken met relatief veel procedures wegens de aanleg van (spoor)wegen. Het ministerie van VenJ wijst op het grote aantal procedures als gevolg van asielverzoeken.

Daarnaast hebben ministeries hoofdpijndossiers en zaken die beoordeeld kunnen worden als doofpotten. Zo schakelde VenJ de landsadvocaat in in een procedure van de Roestige Spijker die pleit voor meer openbaarheid in de zogenoemde Demmink-zaak.

ZIE OOK: Ministerie geeft tonnen uit aan doofpot tipgever fiscus

Ten opzichte van de jaren 2009 en 2010 was de overheid wel minder kwijt aan de landsadvocaat. Uit een eerder verzoek van RTL bleek dat de betaalde bedragen in die jaren flink hoger waren.

Lees verder via: RTL Nieuws

Deal Teeven met crimineel Cees H. was zwijggeld

Voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) sloot de omstreden deal met crimineel Cees H. niet in ruil voor informatie, maar juist voor het verzwijgen daarvan.
Dat meldt de Volkskrant maandagavond op basis van uitspraken die gedaan werden in een rechtszaak tegen drugsbaron Johan V.

V’s advocaat zou dat hebben gezegd tijdens de rechtszaak, die ging over een belastingschuld.

De fiscus jaagt al jaren op het kapitaal van de twee. Omdat het niet alles tegen Cees H. kon bewijzen, eindigde die zaak in een schikking. Cees H. zou geld krijgen in ruil voor informatie. Volgens de meest recente uitspraken van de advocaat van Johan V., zou er echter geen informatie zijn uitgewisseld, maar werd H. betaald om te zwijgen.

Lees verder via: NU.nl

Photo by Nicoalsemgeest.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bankiers zijn nóóit schuldig

Bijbel van de psychiatrie DSM-5: Zijn we allemaal gek en verward? Misschien wel!