Overheid dwingt tot scheidingen: Bijstandsmoeders raken 240 euro per maand kwijt of ga maar scheiden

Zo’n vijfduizend alleenstaande ouders in de bijstand gaan er vanaf volgend jaar fors op achteruit. De Belastingdienst zegt dat ze een meebetalende partner hebben, terwijl dat niet zo is. Alleen een scheiding kan een financiële klap voorkomen.

Door een nieuwe wet gaan de getroffen ouders met jonge kinderen er zo’n 240 euro per maand op achteruit, berekenen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en club van sociale diensten Divosa. Het betekent 15 procent minder inkomen.

‘Dat is veel geld voor mensen die toch al worden getroffen door dit kabinet,’ zegt Esther Verhoeff van de VNG. ‘De kans is groot dat ze schulden krijgen en bij de gemeente aankloppen voor bijzondere bijstand.’

Het gaat om alleenstaanden met een bijstandsuitkering, van wie de partner met de noorderzon is vertrokken, in de gevangenis zit of in een verzorgingshuis woont. Ook bijstandsklanten met een inwonend kind van boven de 27 of een inwonende oma worden geraakt.

Alleenstaand

De Belastingdienst ziet de ouders niet als alleenstaand, terwijl ze dat feitelijk wel zijn. Daardoor krijgen ze niet de extra toeslag waar alleenstaande ouders straks recht op hebben als het stelsel van toeslagen op de schop gaat.

Opmerkelijk is dat de groep volgens de Bijstandswet wél alleen is.

 

Lees verder via AD.nl.

Hoeveel sterren geef jij aan dit stuk?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Wil jij bijdragen in de kosten die de website met zich meebrengt?
Dat kan via
iDeal of via PayPal!

Tikkie € 5Tikkie € 10, Tikkie € 25, Tikkie € 50

Heeft dit stuk toegevoegde waarde? Deel en vertel het verder!!

Reageer mee...

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close