in , ,

Overstappen van zorgverzekeraar doe je dus niet ZOMAAR met een PGB

8604005630 8826020e46 ziekenhuis1

Wederom hoorde ik het minister Schippers zeggen:” overstappen met een basisverzekering is voor iedereen mogelijk. De zorgverzekeraars moeten zonder keuring iedereen een basisverzekering aanbieden.”
Mooie woorden, maar de realiteit voor een chronisch zieken is zoveel anders. Uiteraard kunnen ze overstappen, maar je denkt wel even 3x na voordat je dit gaat doen.

Kijk alleen al hier. De hulpmiddelen die je hebt. Een hoog/laag bed bv. Als de andere verzekeraar geen contract heeft met dat bedrijf, dan betekent dat, bed inleveren en een andere laten leveren. Zo ook geldt dat voor het anti-decubitus matras. Weer een andere leverancier. We hebben er al best lang over gedaan om het juiste matras te vinden. Stel dat we naar een andere leverancier moeten, en die leverancier nou net dat matras weer niet levert, dan kun je weer opnieuw beginnen met je zoektocht.

Maar het zijn niet alleen de hulpmiddelen. Kijk naar de verbandmiddelen. We hebben onze stomazakjes, katheters, wondpleisters allemaal van Hoogland Medical. Een bedrijf waar ik zeer tevreden over ben. Ze staan steeds voor ons klaar en hebben zo vaak meegedacht om de juiste pleisters te vinden. Ze hebben vaak pleisters alleen voor ons in het assortiment genomen. Zou Hoogland ook bij de andere verzekeraar gecontracteerd zijn? Anders moet je weer een andere leverancier zoeken, die toch een ander assortiment heeft.
Ook voor de infuuspompen zijn er niet veel bedrijven die deze leveren. We hebben Linde al geprobeerd, maar die kon niet de juiste infuuspompen leveren en gelukkig had onze zorgverzekeraar Tefa ook gecontracteerd en zodoende konden we nog de juiste pompen krijgen om onze zoon van de nodige medicatie en vocht te voorzien. En als Linde nu als enige is gecontracteerd dan weet je sowieso dat deze verzekeraar dus gewoon helemaal niet kan. Uitgesloten omdat de gecontracteerde leverancier niet de juiste infuuspompen heeft voor zeer intensieve zorg.

Zo heb je voor de infuuszakken en de voeding via infuus, weer een andere leverancier. En zo zie je maar dat we intussen 5 leveranciers voor hulpmiddelen etc hebben en dat zou bij overstappen dus een enorm bureaucratisch gedoe opleveren.
Maar het ergste gaat nog komen. We gaan met onze zoon naar de zorgverzekeringswet. En dus zullen wij onze verzekeraar om een PGB gaan vragen, zoals wij nu ook hebben. Echter is er op dit moment nog geen 1 zorgverzekeraar die zijn tarieven voor het PGB heeft bekend gemaakt. Dus daarin gaan shoppen heeft nog geen zin.

Maar zit je volgend jaar bij een zorgverzekeraar met een PGB dan wordt overstappen wel heel onaantrekkelijk gemaakt. Ik citeer op de website van XXX:
Als ik overstap naar een andere zorgverzekeraar, kan ik mijn pgb dan meenemen? Nee, u kunt uw persoonsgebonden budget niet meenemen. U dient dan weer opnieuw een aanvraag te doen voor een pgb bij uw nieuwe zorgverzekeraar.

Kortom dan kun je het hele proces van aanvraag voor een PGB opnieuw gaan doen.

Lees verder via Zorg doe je samen.

 

 

Foto via Thomas van de Vosse cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5390930041 47803a3abd zelfmoord1

Na stijging van 30% : Deurwaarders alert op zelfdoding

b33dc394fa2cbe2573fdb5df 640 armoede1

Één EU: Werkloze EU-burgers die in ‘EU buitenland’ een bijstandsuitkering aanvragen kunnen de tyfus krijgen