in

Oxfam-medewerkers hielden ook seksfeestjes in Tsjaad

Nadat vrijdag gelijkaardige onthullingen over de in aan het licht kwamen, blijkt nu dat medewerkers van ook in Tsjaad prostituees zouden hebben betaald voor seksfeestjes. Dat schrijft The Observer.

Voormalige medewerkers die voor de ngo in Tsjaad werkten beweren dat vrouwen, waarvan men vermoed dat ze prostituees waren, herhaaldelijk werden uitgenodigd voor het Oxfam-teamhuis in Tsjaad. De feiten zouden dateren van meer dan tien jaar geleden. Een hooggeplaatst personeelslid zou in 2006 daarvoor ontslagen zijn. “Zij nodigden de vrouwen uit voor feesten. We wisten dat ze niet alleen vrienden waren, maar iets anders”, zegt een vroegere medewerker.

Roland van Hauwermeiren

De Belg Roland van Hauwermeiren, die eerder al rond de feiten in Haïti in opspraak kwam, was op dat moment het hoofd van Oxfam in Tsjaad. Van Hauwermeiren heeft volgens The Times in Haïti prostituees betaald met organisatiemiddelen om seksfeestjes te houden in zijn villa. Die werd door de organisatie werd gehuurd. De Belg mocht zonder sancties “gefaseerd en waardig” opstappen in 2011 omdat dit anders “potentieel ernstige gevolgen” voor het werk en de reputatie van de liefdadigheidsinstelling zou hebben.

Oxfam ontkent dat de ngo probeerde de onthullingen – dat het personeel prostituees had ingehuurd in Haïti tijdens een hulpactie in 2011 – te verdoezelen. Een onderzoek door The Times naar Oxfam had vrijdag ernstige onregelmatigheden naar boven gebracht. Drie mannen zijn opgestapt na ernstig wangedrag, vier anderen zijn ontslagen. Het gaat onder meer om het betalen van prostitutie met middelen van de organisatie, pornografie, pestgedrag en intimidatie.

Britse minister: “Mogelijk samenwerking stopzetten”

De Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt (Con.) dreigde naar aanleiding van de onthullingen de geldkraan naar Oxfam dicht te draaien. “Als ze niet alle informatie die ze hebben van hun onderzoek doorgeven […] dan kan ik niet meer met hen samenwerken”, aldus Mordaunt. Morgen staat er een gesprek gepland tussen de top van de ngo en de minister.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ministers mogen liegen, dat is geen enkel probleem

Infographic; Dit weten jouw apparaten allemaal van je