in

Patenten tegen patiënten

52e9d3434857a814f1dc8460c52036761d39c3e45659744c73287bd290 640 covid19

Gisteren, 31 maart, werd een open brief gepubliceerd waarin 145 ngo’s en 12 vooraanstaande medische verantwoordelijken van overal ter wereld zich richten tot de CEO van het Amerikaans farmaceutisch bedrijf Gilead.

Dit bezit de patentrechten op remdesivir, een van de meest beloftevolle kandidaat-medicamenten tegen COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Er wordt gevreesd dat Gilead hiervan duchtig misbruik zou maken, zoals het in het verleden reeds deed met zijn AIDS-remmer Descovy. Men herinnert zich bovendien de zeer recente poging van de Trump-administratie om het Duitse bedrijf CureVac – dat met de ontwikkeling van een corona vaccin bezig is – op te kopen en voor exclusief Amerikaans gebruik aan te wenden.

Natuurlijk is het profiteren van noodsituaties door bedrijven geen Amerikaans monopolie, maar een wereldwijd verspreid en legaal aspect van de kapitalistische economie. Voor het bestrijden van een epidemie als de huidige moeten we noodgedwongen een deel van onze vrijheid opgeven, en burgers begrijpen over het algemeen dat men dit offer moet brengen in het algemeen belang.

Maar dat kapitalistische bedrijven hun vrijheid om winst op te strijken zouden moeten opgeven, dat is een heel ander paar mouwen! 1

Nu hebben farmaceutische bedrijven sinds mensenheugenis het sprookje aangehouden dat patenten en hoge prijzen voor geneesmiddelen noodzakelijk zijn om ook in de toekomst hun ‘dienst aan de gemeenschap‘ te kunnen verderzetten.

Een leugenachtig argument, zo toonde Artsen zonder Grenzen recent nog maar eens aan in het kader van haar Access Campaign voor betaalbare geneesmiddelen.

Hieronder vindt u onze Nederlandse vertaling van de open brief aan Gilead.

De brief Is onder meer ondertekend door Artsen zonder Grenzen, het Nederlandse Transnational Institute (TNI), de Belgische verbruikersorganisatie TestAankoop, de Duitse ngo medico international, en vooral veel organisaties uit het Zuiden.

Lees verder bij de bron: andereuropa.org

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5413695877 978a088dbb change

Voor een linkse ‘shock doctrine’: Wat als deze crisis helemaal niks verandert? 

Vertrouwen ItaliC3AB in de EU bereikt een dieptepunt Foto Shutterstock

Ruzie in de EU: Eurobonds via de achterdeur