in ,

Patriotisme, wat is daar nou erg aan

Er is iets vreemds met Nederlanders: heel even (tijdens een WK voetbal, of na een vliegramp) lijken we één volk, maar daarna lost die nationale verbondenheid weer op.

Bij beleidsmakers lijkt het hele concept van nationale verbondenheid, van liefde voor het vaderland, sowieso uit de mode. De een verwacht alle heil van lokale gemeenschapzin, vernauwd tot de buurt of de stad, de ander benadrukt dat nationale grenzen er in deze wereld helemaal niet meer toe doen.

Nieuwe stromingen nodig

Googelt u maar eens op het woord ‘patriottisme'. Onmiddellijk schiet een rede omhoog die Geert Wilders op 3 september hield voor een Duits gehoor en waarover op de Vlaamse site DagelijkseStandaard eventjes gediscussieerd werd. De toespraak, die natuurlijk ging over het gevaar van ‘de' islam en de eindigde aldus: “ heeft nieuwe patriottistische stromingen nodig.”

Maar volgt daaruit ook dat we bang moeten worden van vaderlandsliefde, ongeveer zoals je tijdens Rita Verdonks politieke carrière nooit meer durfde te zeggen dat je trots op was?

Zo ver moeten we het niet laten komen. En dat hoeft ook helemaal niet, want de van Nederland biedt meer dan genoeg aanknopingspunten voor een gevoel van nationale trots en saamhorigheid dat juist niemand buitensluit.

Dus jazeker, lieve landgenoten, we hebben patriottisme nodig.

Lees verder via TROUW.

 

Foto via ednl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Olieprijs daalt en daalt, maar automobilist profiteert nauwelijks door belasting en accijnzen

Infographic: Wat betaalt de burger aan “zorg”, wat krijgt deze er voor terug? NL koploper achter VS kwa kosten