Pensioen en sparen kost geld, krediet niet… en negatieve rente komt om de hoek kijken

Met een beetje fantasie toon ik aan hoe we meegaan in de zotheid van een doorgeslagen monetair krediet gedreven tijdperk. Een nieuw monetair tijdperk wordt ingeluid. Ooit wilden we in onze arbeidzame leven wat bewaren voor onze oude dag want onze AOW-volksverzekering is in deze tijd niet toereikend om in de kosten van het levensonderhoud te voorzien.

Een aanvullend is daarbij onmisbaar. Of een lijfrente die men afsluit bij een verzekeraar. Hoe je het ook bekijkt, in dit tijdperk waarin we een “welvaartsvaste” verzorgingsstaat hebben opgebouwd willen we graag zekerheid voor de toekomst.

Sparen is ouderwets

Daarvoor leggen we graag wat opzij. We worden daartoe zelfs aangemoedigd door onze overheid via fiscale stimulering. De premies voor de pensioenen zijn rechtstreeks aftrekbaar op ons loon, en zo is de premie voor een lijfrenteverzekering, afhankelijk van de fiscale jaarruimte, aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het wordt ons dus gegund door de overheid. Sparen voor de oude dag.

Maar zoals altijd loopt onze overheid achter de feiten aan. In deze 21ste eeuw luidt de nieuwe slogan van de bank: “ sparen kost geld.” De oude slogan, “geld lenen kost geld,” kan de kast in.  Gelukkig zijn er nog wat andere manieren om wat opzij te zetten voor later. Ik leg het verderop uit.

Rentevergoeding omgedraaid naar rentebetaling

De is namelijk afgeschaft. De vergoeding voor het uitlenen van je geld aan de bank, die het vervolgens weer uitleent om hun eigen verdienmodel overeind te houden. Zo werkt dat in onze financiële wereld nu eenmaal. Je krijgt nog maar 0,02 procent en na aftrek van de maandelijkse bankkosten en blijft er minder over.

Tenzij men de maandelijkse inleg met dat bedrag vermeerdert. Maar waar zijn we dan mee bezig? Als je daar goed over nadenkt dan zouden we in feite al ons geld wat we overhouden na aftrek van de vaste lasten opzij moeten leggen. Opzij leggen of naar de bank brengen, dat is nu bij velen al een prangende vraag.

Vanwege het digitale gemak maken we ons maandelijkse bedrag maar al te gemakkelijk over naar de spaarrekening met een eenvoudige muisklik of een paar tikken op de smartphone. Kort gezegd, wat stelt sparen in dit tijdvak van beteugelende monetaire maatregelen in feite nog voor als je in plaats van een vergoeding te ontvangen deze, andersom dus, aan de bank moet betalen.

Eigen huis opeten, de nieuwe trend

Misschien dan maar kiezen voor de aankoop van een eigen huis. Je betaalt natuurlijk wel de hoofdprijs omdat geld lenen bijna geen geld meer kost. De slogan van de is al gewijzigd in, “pas op, sparen kost geld.”

Je betaalt nu met gemak een bedrag van 3 ton of meer voor een eenvoudig onderdak en dat bedrag zou later wel eens heel goed van pas kunnen komen wanneer de annuïteitenhypotheek na 30 jaar is afgelost. Dan ben je als het ware vermogend, alleen zit de waarde vast in de stenen. Maar daarvoor hebben de banken een trucje bedacht. De opeet-hypotheek is ingevoerd. Nee, je hoeft daarvoor niet naar de tandarts om een nieuw keihard gebit aan te schaffen. Je regelt het gewoon online met een paar muisklikken.

De WOZ-waarde is bij de bank is al bekend via de Gemeente  en je leent met gemak 2 ton als de verkoopwaarde 3 ton is. Je betaalt alleen de rente en die wordt zelfs al direct voor je ingehouden zodat je in één keer een netto bedrag ontvangt wat je kunt opsouperen, of gewoon opeten, zo u wilt.

Misschien nog geld toe?

En wat een zaligheid als straks ook hier net als bij de Jyskebank in Denemarken de hypotheekrente negatief wordt. Er zijn uiteraard meerdere keuzes bij de verschillende banken. Je kunt ook af en toe een bedrag naar behoefte opnemen totdat 66 procent van de verkoopwaarde is bereikt. Ach ja,  prijzen kunnen ooit dalen was het niet?

Hoe prachtig is het wel niet dat je nu je eigen huis kunt opeten? Onze plaatselijke banketbakker speelt daar handig op in. In zijn etalage staan mooie taarten in de vorm van een bouwwerk met een dak van slagroom. De bank geeft deze cadeau bij het aangaan van de opeet-hypotheek. Via een 3D-appje wordt zelfs de taart door de plaatselijke banketbakker via een 3D-taartprinter keurig op schaal thuis afgeleverd.

Alleen bij een rijtjeshuis moet de bezorger opletten voor het juiste huisnummer. De taart van de uitgebouwde vrijstaande villa in het park zal waarschijnlijk met een bestelwagen moeten worden afgeleverd. Een nieuwe hype dus, een taart van je eigen huis en deze dan smaakvol opeten.

Hoe ouwer, hoe gekker

Maar alle gekheid op een stokje, hoever zijn we doorgeschoten met onze oudedagsvoorzieningen? Als pensioenen al gekort gaan worden en sparen geld gaat kosten? Dat loont dus niet meer de moeite om maandelijks een bedrag te reserveren wat stiekem weg daarna minder waard wordt. Dus rest ons alleen om ons huis maar op te gaan eten. Eerst aflossen en dan weer opeten. Hoe dol kunnen we het maken?

We zouden zelfs de huizenprijzen nog verder op kunnen laten lopen om daarvan later het volle profijt te genieten. Een heerlijke huistaart van de banketbakker en een bak geld van de bank. We gaan ons op onze ouwe dag weer heerlijk in de schulden steken. Met slagroom er op. Doordenkertje hoor! Heb je in 30 jaar je hypotheek afgelost aan de bank en draaien we op de ouwe dag de boel weer om. Ik doe mee. Hoe ouwer, hoe gekker!

Niet alleen bomen groeien tot in de hemel

Stel je wilt nog 20 jaar vooruit alvorens je afscheid te vieren als de malloot van deze aardkloot. Geen probleem, naast de AOW ga je als aanvulling op je inkomen gewoon een nieuwe schuld aan. Pensioen en sparen is uit den boze. De pensioenpremie kunnen we beter gebruiken om een hogere prijs neer te leggen voor een eigen huis.

Huren doen we in de ban, huurders kopen hun huurhuis. In plaats van schuldenvrij afscheid te nemen gaan we met een schuldgevoel naar het hiernamaals. De nieuwe trend in een nieuw monetair tijdperk waarin onze kredietberg tot aan de hemel groeit. Hopelijk is de afstand tussen de aardkloot en het hemeldak groot genoeg zodat mijn droomwolkje niet wordt doorgeprikt door een puntige piek van die oneindige kredietberg.

Het zijn niet alleen de bomen die tot in de hemel groeien, een oneindige kredietberg in een oneindig heelal moet er bij kunnen toch?

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Let op je knip: Christine Lagarde brengt neutraliteit ECB in gevaar

Autoriteit Persoonsgegevens heeft moeite met tsunami van privacyklachten