in

Peop aan de regelgeving: Verzekeraars houden massaal dagwaarde geheim

Ruim 81 procent van de inboedel- en reisverzekeraars houdt strikt geheim hoe zij bij schade dagwaardes berekenen. Een consument weet daardoor niet wat hij koopt als hij een verzekering sluit en kan zo voor honderden ’s gedupeerd worden. Dat blijkt uit onderzoek van financieel consumentenplatform wegwijs.nl. Volgens de AFM zijn verzekeraars bij verplicht alle relevante informatie over vergoedingen te vermelden. Bij de reis- en inboedelverzekering gebeurt dit echter zelden.

De dagwaarde is de nieuwwaarde van een product, waar een bepaald percentage van wordt afgetrokken voor slijtage en veroudering. Hoe snel die afschrijving plaatsvindt, verschilt echter per verzekeringsmaat-schappij. Je kunt bij de ene verzekeraar voor bijvoorbeeld een gestolen laptop of telefoon dus veel meer vergoed krijgen dan bij een andere verzekeraar, zonder dat ooit te weten. Slechts een enkele verzekeraar geeft consumenten openheid over hun afschrijvingstermijnen.

De waardering die grote vergelijkingswebsites aan verzekeringen geven, is zodoende op weinig gebaseerd. Een lage , ruime dekking en goede service zijn belangrijk, maar uiteindelijk draait een verzekering om ; krijg je voldoende uitgekeerd als je werkelijk schade hebt?

Onterecht wordt zelfs vaak een hoge waardering gegeven aan verzekeringen met hoge verzekerde bedragen. Die informatie is echter van weinig waarde als je de afschrijving niet kent. In de praktijk kan een lager verzekerd bedrag met gunstigere berekening van de dagwaarde voordeliger zijn dan een hoog bedrag met ongunstige berekening van de dagwaarde.

Een voorbeeld: Je iPhone (2 jaar oud, huidige nieuwwaarde 400 euro) wordt in de metro in Barcelona gestolen. Bij verzekeraar A (maximale vergoeding 350 euro, afschrijving in 5 jaar) krijg je 280 euro vergoed. Bij verzekeraar B (maximale vergoeding 500 euro, afschrijving in 3 jaar) krijg je 133 euro vergoed. De tweede verzekeraar vergoedt dus fors minder (147 euro verschil) ondanks de hogere maximale vergoeding.

Volgens de AFM zijn verzekeraars wettelijk verplicht tot het verstrekken van alle relevante informatie aan consumenten. De snelheid waarmee auto’s afgeschreven worden is een expliciet relevant kenmerk van de autoverzekering.

Lees verder bij de Bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Minder veiligheid voor meer geld, Lang leve het neo-liberalisme !

Betalen en afwachten? Het lijken wel aandelen : Pensioenfondsen willen af van uitkeringsbelofte