in ,

Pfoe foe, EU pakt Google aan: ‘Zoekmachine veel te machtig’

De Europese Unie gaat de strijd aan met de Amerikaanse internetgigant Google omdat het bedrijf zijn dominante positie op de Europese markt zou hebben misbruikt. Het bedrijf zou zijn eigen diensten voortrekken. Er hangt Google een boete tot 6 miljard euro boven het hoofd.

Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) heeft net officieel de eerste stap tegen de internetgigant aangekondigd. Ze stuurt Google een lijst klachten en het bedrijf krijgt de gelegenheid te reageren op de aantijgingen. Deze stap van Europa geldt als de politiek meest beladen zaak tegen een Amerikaans bedrijf ooit.

Voorbeeld: hotel in Amsterdam
“Google is veel te machtig. En daar maken ze misbruik van”, zegt economieverslaggever Bart Reijnen. Hij geeft een voorbeeld: “Je zoekt naar een hotel in Amsterdam. Dan zie je bovenaan de Google-advertenties. Daarnaast een kaartje van Google Maps. En naar beneden scrollen dan zie je recensies van Google.”

Je kunt niet meer om Googlediensten heen, klagen de concurrenten zoals Expedia of Tripadvisor. Hun resultaten, die volgens hen beter zijn, zie je pas helemaal onderaan.

Europa zou Google een boete van 6 miljard euro kunnen opleggen. Ook bestaat er een kans dat ze de indeling van de zoekresultaten moeten aanpassen.

De Europese Commissie houdt het bedrijf al ruim vijf jaar in de gaten. Brussel vindt dat ondernemingen met een uiterst groot marktaandeel een speciale verantwoordelijkheid dragen om de concurrentie niet te verstoren.

Voorlopig zit de consument nog vast aan de resultaten die Google hem voorschotelt. Reijnen: “Het onderzoek kan wel enkele jaren duren.”

Google kraakt EU-besluit: ‘Succes leidt tot aandacht’

Google is het ‘krachtig oneens’ met de beschuldigingen over machtsmisbruik die de Europese Commissie tegen het technologiebedrijf heeft geuit.

Volgens Brussel misbruikt het bedrijf zijn dominante marktpositie, waardoor concurrenten er bekaaid van afkomen. Daarnaast begint de commissie een onderzoek naar Android, het besturingssysteem van Google voor mobiele apparaten.

Google zegt in een reactie dat succes nou eenmaal tot aandacht leidt en tot een sterke marktpositie. Het bedrijf is van plan het gesprek aan te gaan met de commissie over Android.

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by jurvetson


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Pffffff: Artsen krijgen 38 miljoen van farmabedrijven

Het kan altijd gekker: Tablet in ziekenhuisbed geeft patiënt regie