Pokkenvirus uit de jaren 50 gevonden in kartonnen doos in VS

Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) heeft buisjes met het pokkenvirus uit de jaren vijftig gevonden in een oude opslagruimte in Maryland. De flacons zijn gisteren overgebracht naar een laboratorium in Atlanta.

Dat meldt persbureau Reuters. Het CDC zegt dat er geen bewijs is dat het virus zich heeft kunnen verspreiden. Voor zover bekend hebben medewerkers van het lab of burgers geen risico gelopen. Mogelijk is het virus onwerkzaam. De zes flacons met het tientallen jaren oude virus lagen goed verpakt ergens in een kartonnen doos.

VONDST BLUNDER VOOR CDC

Toch is de vondst gênant. In 1980 werd verklaard dat de ziekte uitgeroeid is. En wereldgezondheidsorganisaties dachten dat de enige monsters van het virus lagen opgeslagen in zwaar beveiligde laboratoria in Atlanta en Rusland.

Het is de eerste keer in de VS dat er ongeregistreerde pokkenmonsters zijn ontdekt. Maar het is de tweede keer dat de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC de mist ingaat met een extreem gevaarlijke ziektekiem. Vorige maand dacht de organisatie dat het miltvuur-monsters naar een verkeerd laboratorium had gestuurd. Daardoor werden mogelijk tientallen werknemers blootgesteld aan het pathogeen. Ze moesten antibiotica nemen.

via nrc.nl.

 

Photo by NIAID

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close