in

Politici nemen de armoede in Nederland niet serieus

17 oktober was de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. Ook in vind je voedselbanken en kledingbanken. Politici en beleidsmakers reageren daar ongemakkelijk op. Of ze negeren het.

“Bijna 1 op de 10 huishoudens loopt kans op armoede”

In de troonrede van 2014 komt het woord armoede niet voor. Deze stilte staat in schril contrast met het woord meedoen dat dezelfde politici te pas en te onpas gebruiken. Nieuw onderzoek van Movisie laat echter zien dat armoede dat meedoen juist belemmert.

Uit het nieuwe frontliniepanel van Movisie, waarvan rond 17 oktober de eerste resultaten naar buiten komen, blijkt dat armoede leidt tot psychische gevolgen als schaamte/vermijdingsgedrag, neerslachtigheid, berusting, wanhoop en gevoelens van onmacht. Meer dan 70% van de armen heeft last van deze symptomen. Dergelijke symptomen zijn niet bepaald bevorderlijk om maatschappelijk mee te gaan doen. Merkwaardig toch dat politici het meedoen tot topprioriteit verklaren en tegelijkertijd een blinde vlek lijken te hebben voor een van de belangrijke belemmeringen voor dat meedoen.

Merkwaardig ook, als je kijkt naar de omvang van de armoede. Wetenschappelijke rapporten van bijvoorbeeld het SCP tonen objectief aan dat anno 2014 bijna 1 op de 10 huishoudens kans loopt op armoede of daar al in terecht is gekomen. Deze groep zal ook na 2014 niet snel slinken. Politici, dat zijn een hoop potentiële kiezers!

Het onderliggende probleem lijkt me dat nog te veel beleidsmakers en politici de armoede in Nederland relativeren. We hebben toch een waarin niemand honger hoeft te lijden. Onze premier ontkende het zelfs glashard: “er is geen armoede inNederland”, en “daar hoeft geen ontwikkelingshulp naar toe”. Bron: Volkskrant  “Typisch Nederlands gezeur”, hoorde je hem denken, “echte armen die vind je bijvoorbeeld in Mali, Ethiopië of Bangladesh”.

Lees verder via Stop de bankiers.

 

Foto via Partij van de Arbeid (PvdA)


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Rentekorting voor woning DNB-president Klaas Knot is vorm van bezoldiging’

Gemeenten zijn klaargestoomd voor een aanslag