in

Politie forceert duim van verdachte om telefoon te ontgrendelen, Rechter: niet gedwongen aan zijn eigen veroordeling mee te werken

NeiFo / Pixabay

De mocht een verdachte onder dwang zijn eigen telefoon laten ontgrendelen om dat toestel vervolgens te gebruiken in een onderzoek naar criminele activiteiten. De rechter vindt niet dat er daarmee te veel inbreuk is gemaakt op de rechten van de verdachte.

Belangrijke informatie in het onderzoek naar de praktijken van de mannen kwam van de telefoon van één van de verdachten.

Deze wilde zijn iPhone echter niet zelf ontgrendelen, waarna de politie hem heeft geboeid en de duim van de verdachte onder dwang tegen zijn toestel heeft gehouden.

De rechtbank vindt dat deze manier van handelen door de politie niet in strijd is met het recht dat de verdachte heeft, om niet te worden gedwongen aan zijn eigen veroordeling mee te werken.

Lees verder bij de bron: wnl.tv


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wereld Wordt Wakker
2 jaren geleden

Weer een van die voorbeelden waarbij de persoonlijke vrijheid van burgers wordt ingeperkt.
Tenminste: wat daar nog van over is.

De rechter vindt dat een duimafdruk moet kunnen. Dat is zijn of haar persoonlijke mening … die is op zijn minst discutabel. Je kunt er op wachten dat het onder druk afnemen van DNA door de rechter wordt geïnterpreteerd als zijnde acceptabel. En zo gaat het iedere keer weer.
De bekende salami tactiek …. Telkens weer een plakje vrijheid en privacy inleveren …. Dit gaat niet goed … Hoe onafhankelijk is de rechtspraak nog in Nederland? Wat is er nog over van de Trias Politica?

Telefoons worden afgeluisterd, smartphones registeren continu de plaats was iemand is, smartmeters registreren continu het energieverbruik, smartphones kunnen op afstand worden uitgelezen, auto kunnen tegenwoordig (na 2004) op afstand worden overgenomen, email mag worden afgetapt, een afvalpas (op naam) registreert iedere deponering van afval in de afvalcontainer, camera’s met gezichtsherkenning in winkelcentra wordt niet eens bediscussieerd, er wordt nog net druk uitgeoefend op een chip onder huid maar je ziet de komst ervan aankomen. De overheid werkt nota bene mee aan instanties in de VS (NSA) die massaal data inzamelen.

Vindt iedereen dat maar goed? Of denkt men dat de overheid er voor de burgers is? Of slaapt iedereen?
De overheid is niet eerlijk naar de burgers toe en verstrekt steeds minder informatie en gaat steeds meer haar eigen zin. Referenda worden eenvoudig ter zijde geschoven. Dat kan niet.
Het enige waar de burger goed voor is is betalen.

Na WWII spraken de mensen af dat na alle verschrikkingen dit nooit meer mocht gebeuren, maar op dit moment gebeurt ondergronds precies hetzelfde en wat het nog gevaarlijker maakt dat dit ook nog eens op een veel grotere schaal is met uiteindelijk een wereldwijde slavernij van mensen.
Wordt wakker mensen …

Gerd
Antwoord aan  Wereld Wordt Wakker
2 jaren geleden

citaat : Dit gaat niet goed … Hoe onafhankelijk is de rechtspraak nog in Nederland? Wat is er nog over van de Trias Politica?

Mijn antwoord “niets” Wij zijn sinds 11/9 – alle verdacht 11/9 is om economische reden ingezet- omdat men bang was is/ voor India en China. Daarom wordt ook het MO ‘onder drogreden opgeblazen. Vertrouw uw overheid – en zeker de rechtspraak niet meer.

Gerd
2 jaren geleden

Hier spelen 2 belangen. De mate van Strafbaarheid en privacy [cautie]. Het eerste – de strafbaarheid weegt hier zwaarder dan de privacy. Het belang strafbaarheid is dermate zwaarwegend dat cautie niet meer toepasselijk is. Dit feit opent dan wel deuren. Zo kan men ook zonder huiszoekbevel bij het minste gedrag binnentrden – je kan ook onder dwang een vingerafdruk opeisen.
/
Probleem : weet zo;n wijkagent hoe de wet werkt, Nee dus,
die agent krijgt alleen staats en bestuursrecht + een beetje strafrecht
/
Gevaarlijk in handen van lager geschoolde ambtenaren

Tokko
2 jaren geleden

Om te beginnen, je bent niet verplicht een smartphone te hebben.
Als je niet wilt dat je te veel bespioneerd wordt, laat je hem gewoon in de winkel liggen.

Als er een huiszoeking is en de politie treft een gesloten kast of een kluis aan bij een verdachte zal die kast open moeten, goedschiks of kwaadschiks.
Dit geval met die telefoon is vergelijkbaar met een gesloten kast waarvoor een code of vingerafdruk nodig is om hem te openen.

Auto’s kunnen worden overgenomen? In 2004? laat me niet lachen… In een enkel geval is er door onderzoekers wel eens een geslaagd experiment gedaan met een auto, waar krakkemikkige software met een internetverbinding in zat. Dat is niet in 2004 geweest en ook nu zijn er nog vrijwel geen auto’s waar dat mee mogelijk zou zijn.
Je zult mij niet zien in een auto tjokvol electronica en software met een internetverbinding. De fijnste van mijn 2 auto’s is de Toyota SUV uit 2004 met een dieselmotor waar niet één draadje uit komt.
Heerlijk die eenvoud, elke smid kan hem repareren in het land waar ik hem heb staan. In Nederland mag je met dat ding waarschijnlijk nergens meer de weg op…

Ik ben het ook niet eens met alles wat er op het gebied van beveiliging en spionage gebeurt, maar je kunt niet helemaal zonder. Als er weer eens een aanslag is schreeuwt iedereen moord en brand dat de politie en AIVD te weinig heeft gedaan om de daders tijdig op te pakken..

Hoeveel belastingen betalen multinationals effectief in de verschillende EU-lidstaten?

Dankzij Partij van de Dieren mag er in Friesland 1.000.000 ganzen worden doodgeschoten