in

Politie heeft het te druk met flitsen maar waarschuwt voor jagen op dader via sociale media

bc6cc815add4435fec258103 640 facebook1

Slachtoffers van misdrijven spelen steeds vaker voor politieagent. Via Facebook en Twitter schakelen ze vrienden in om daders te vinden. Politie, advocaten en experts op het gebied van sociale media maken zich zorgen: eigenrichting dreigt.

De politie zet grote vraagtekens bij het nieuwe fenomeen. Doorgaans is de politie blij met tips, maar facebookacties zijn een doodlopende weg, stelt Frank Smilda, dé politie-autoriteit op het gebied van sociale media. Burgers gaan volgens hem veel minder zorgvuldig te werk dan echte agenten bij een verdenking. Als een betrokkene toch niet de dader blijkt te zijn, zullen de gevolgen niet te overzien zijn, zegt Smilda: ‘Iemands naam is dan voorgoed beschadigd.’

Ook hoogleraar publieke innovatie Albert Meijer is geen voorstander van het voor eigen rechter spelen via het internet. De politie weegt zorgvuldig af wat wel en niet naar buiten wordt gebracht. ‘Maar burgers hebben daar geen boodschap aan’, aldus de hoogleraar.

Volgens Meijer ontstaat te snel ‘een gevoel van wij tegen de boeven’. ‘De slachtoffers denken dat ze alles mogen doen om de daders te pakken. Elke nuance is verdwenen. Dat ondermijnt de rechtsstaat.’

Precieze cijfers zijn niet bekend, maar ‘doe-het-zelf-justitie’ zit duidelijk in de lift. Tegen de facebookacties is wettelijk niet veel te doen. Het is niet strafbaar om tips te vragen op internet.

via AD.nl.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het Crisisdiner

6005311100 2595fc5086 laadpaal1

Gefopt: Elektrische auto bijladen fors duurder