in , , ,

Politie, OM, Belastingdienst en anderen kunnen binnenkort geautomatiseerd jouw saldogegevens opvragen

OpenClipart-Vectors / Pixabay

De , het Openbaar Ministerie, de , de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen. Het opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis.

Het wetsvoorstel voor de Verwijzingsportaal Bankgegevens regelt dat banken en andere financiële instellingen die rekeningen met een IBAN-nummer aanbieden worden aangesloten op een portaal waarin overheidsdiensten geautomatiseerd gegevens kunnen opvragen over klanten van deze instellingen.

Banken worden dan wettelijk verplicht om bevragingen via het portaal geautomatiseerd te beantwoorden.

en Hoekstra hebben gisteren met hun “nationale aanpak witwassen” allerlei nieuwe maatregelen tegen witwassen aangekondigd (pdf). De moet zich nog buigen over het wetsvoorstel dat het Verwijzingsportaal mogelijk maakt.

Als het aan Grapperhaus ligt zal het wetsvoorstel op 1 januari 2020 in werking treden. De mogelijkheid om saldo- en transactiegegevens op te vragen zou in december 2021 gereed moeten zijn. Het Verwijzingsportaal komt voort uit een om te voorzien in een geautomatiseerd centraal opvraagsysteem voor identificerende gegevens van banken en betaaldienstverleners.

Vanaf augustus 2020 moeten alle -lidstaten hieraan voldoen.

Alles bij de bron; Security

Lees verder bij de bron: privacynieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“Kiezers” geschrokken van Klimaatakkoord: “bedrijven krijgen subsidie, huishoudens moeten lenen”

Zwembaden mogen geen zwarte lijsten met terreur-Marokkanen uitwisselen wegens schending privacy