in ,

Politieke incompetentie door de jaren: Aardgasbel had 85 Miljard meer op kunnen leveren

Het aardgasveld in het Groningse Slochteren had de Nederlandse staat 85 miljard meer op kunnen leveren dan de 265 miljard die de afgelopen ruim 50 jaar zijn binnen gekomen. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer dinsdag.

Het had 350 miljard euro kunnen opleveren als in 1960 had gekozen voor de ‘Noorse strategie' om de gasbaten in een investeringsfonds te stoppen in plaats van het geld steeds te gebruiken voor uitgaven. Daarnaast zou er in dat scenario jaarlijks 4 procent van het vermogen van het fonds aan de algemene middelen van het Rijk zijn toegevoegd. In 2013 zou het zijn gegaan om een bedrag van 13 miljard euro.

heeft de opbrengst van gas en olie altijd in een investeringsfonds gestopt dat jaarlijks een flink rendement behaalde. De Rekenkamer kan niet precies zeggen waar de 265 miljard van het Nederlandse aardgas aan is besteed. Tot 1995 werd het geld besteed aan uitkeringen, , onderwijs en andere grote uitgavenposten op de Rijksbegroting.

Lees verder via Telegraaf.nl.

 

Foto via ednl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Aantal wanbetalers in de zorg blijft stijgen, een plus van 7,6% vergeleken met jaar geleden

Somber IMF waarschuwt voor langdurige stagnatie