in , , ,

Portugal valt om, linkse oppositie wil hervormingen terugdraaien, schuldquota groter dan Griekenland

Portugal werd lange tijd beschouwd als één van Europa’s beste studenten, als het perfecte anti-Griekenland. Tot nu echter, waarbij de huidige politieke onrust dramatische gevolgen kan veroorzaken en Europa met een nieuwe financieel drama kan opzadelen.

Het leek te mooi om waar te zijn en toch leek het werken, namelijk de redding van Portugal. Europa had eindelijk een modelland waarbij Portugal door het volgen van de opgelegde besparingen en het voeren van een goed crisismanagement terug aansluiting kon vinden met de wereldeconomie. Net het omgekeerde van het andere Europese drama, Griekenland, welke geen enkele maal deed wat Europa ervan verwachtte.

Op de financiële markten, welke steeds gevoelig zijn voor politieke risico’s verkochten investeerders ondertussen massaal de Portugese investeren. De rendementen op tienjarige staatsobligaties schoten omhoog tot het hoogste niveau in 4 maanden en de beurs van Lissabon daalde met meer dan 2%. Het kans op een mogelijke bankroet de komende jaar steeg hierbij ook naar terug naar 34%.

Dit allemaal door de vrees voor een val van de centrum-rechtste regering van premier Pedro Passos Coelho. Deze had in de verkiezingen van oktober net geen meerderheid kunnen samen krijgen. Ondanks deze uitslag gaf de Portugese president Anibal Cavaco Silva onder druk van Brussel  de opdracht aan Coelho om een regering te vormen.

portugal_inside1

Links wil regering omver werpen

Door het samenwerken van de oppositie in het parlement, namelijk de socialisten, het Linkse Blok en de communisten komt met het aankomende vallen van de regering het gehele hervormingsprogramma in gevaar. Experts van de Amerikaanse Citibank spreken van een “linkse coup”. Ze omschrijven de situatie als volgt: “We hebben gewaarschuwd dat in de zomer Portugal het volgende Griekenland kan worden. Deze angsten kunnen nu werkelijkheid worden”.

“We hebben gewaarschuwd dat in de zomer Portugal het volgende Griekenland kan worden. Deze angsten kunnen nu werkelijkheid worden”. (experts Citibank)

Portugal en Griekenland vertonen op het eerste zicht diverse gelijkenissen. Beide landen hebben een bevolking van ongeveer tien miljoen mensen en hebben een begrotingstekort van meer dan 120%. Beide landen hebben structurele problemen en moesten reeds gered worden door de eurozone met miljarden euro’s aan noodsteun. Door de recent gewijzigde koers zouden er harde botsingen kunnen komen met Brussel wat nu reeds te zien is door de gestegen onrust op de financiële markten.

Maanden van onderhandelingen

Het partijprogramma van de linkse partijen in Portugal leest als een kopie van de Syriza beweging in Griekenland. De Portugese communisten willen de strenge bezuinigingsmaatregelen beperken, de hervormingen terugdraaien en loonsverlagingen ongedaan maken. Op nationaal niveau zouden de minimumlonen moeten toenemen van de huidige 505eur tot 600eur.

De kans dat Brussel dergelijke plannen ziet zitten is dan ook nihil, waardoor er maandenlange onderhandelingen dreigen aan te komen. De recentste begrotingsplannen werden nog niet ingediend en hoewel het linkse programma niet zal goedgekeurd worden voorziet ook het begrotingsontwerp van de rechtse Coelho belastingverlagingen en een lichte stijging van het minimumloon. Europa eist dat het Portugese begrotingstekort de komende jaar maximaal 2,7% bedraagt, dus onder de  Europese 3% limiet.

Als de linkse partijen aan de macht komen zouden de schuldprognoses vervallen. Hoewel Portugal terug toegang heeft tot de internationale markten heeft het land één van de hoogste schuldenlasten van de eurozone. Met een schuldquota van 127% is Portugal er reeds erg aan toe, maar met de schulden van banken, huishoudens en bedrijven erbij geteld zit Portugal aan een schuldquota van meer dan 500%, welke zelfs meer is dan bijvoorbeeld Griekenland welke “slechts” een schuldquota heeft van 400%.

Kwetsbaar

“Portugal is zeer kwetsbaar voor de risicobeoordelingen van de markten” aldus Alberto Gallo, strateeg bij de Royal Bank of Scotland. Het land had een reputatie van een model leerling te zijn, echter dit beeld kan abrupt wijzigen.

“Portugal is nog maar net begonnen met zijn hervormingsproces, banken zijn bijvoorbeeld nog niet geherstructureerd.” (Alberto Gallo, strateeg Royal Bank of Scotland)

Voornamelijk vanuit de kant van de kredietbeoordelaars dreigen problemen. Indien de rating van de Portugese obligaties te laat is stopt de ECB met deze op te kopen. Dit gebeurde onder andere in Griekenland waarop de onrust werd gevoeld in de gehele Eurozone.

Een alternatief is dat president Silva de regering Coelho beschouwt als een overgangsregering en nieuwe verkiezingen laat uitschrijven. Maar ook dit is in weze een staatsgreep waardoor er geen enkele goede oplossing meer is voor het failliete Portugal. Het belooft dan ook een hete winter te worden waarbij niet uit het oog mag verloren worden dat ook het Griekse probleem nog steeds niet is opgelost. Daarbovenop stapelen Frankrijk en Spanje de schulden op wat vroeg of laat naar boven zal komen.

Lees verder bij de Bron: Time2Wakeup!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
15400926774 ed3fcbc58c winkel rij

LifeHack: Zo kies je de snelste kassarij

4307701690 5aaae5b103 broken euro

Steeds gekker: Nederland moet 117 miljoen in Turks vluchtelingenfonds steken