in ,

POSTBODE 2.0: Extra taken voor postbodes, nieuwe BOA’s

3342219250 a0a75deea1 postbode

Al in 1984 bepleitte de Commissie Roethof een integrale aanpak van veiligheids- en leefbaarheidsproblemen, met betrokkenheid van burgers. Later kwamen daar ook de bedrijven bij. Bijna dertig jaar later mengt de burger zich, gewapend met smartphone en bijbehorende app, enthousiast in de strijd tegen kapotte straatverlichting, losliggende stoeptegels en gedumpte vuilniszakken. Met als special forces de hondenbezitters, die nu eenmaal meer buiten komen dan de gemiddelde burger.

Als het aan PostNL ligt, worden daaraan binnenkort de postbodes toegevoegd. In Schiedam loopt tot half december een proef, waarbij speciaal opgeleide postbodes twee maanden lang dagelijks een foto nemen van de vuilniscontainers en andere overlastgevende situaties, variërend van hondenpoep tot scheefstaande paaltjes en kapotte verkeersborden. Zij sturen de foto’s door naar de gemeente, die er vervolgens op acteert.

Meer ogen en oren in de wijk én meer afwisseling en uitdaging in het takenpakket van de postbode. Burgerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap in optima forma, zoals men het in Den Haag zo graag ziet! Waar ook de samenleving nog eens beter van wordt. Een klassieke win-winsituatie zou je zeggen … Toch is dat de vraag. Bezorgers zelf zijn in hun reactie op de fora bij de nieuwsberichten ook vrij eensgezind. “We hebben nu al nauwelijks tijd om onze ronde te doen. Extra werk, prima. Maar niet vrijwillig.” En geef ze eens ongelijk. Extra taken die het incidenteel melden van een overlastgevende situatie ontstijgen en waar je bovendien een speciale opleiding voor krijgt, gaan veel verder dan het uitvoeren van je burgerplicht.

Ook bestuurder Etienne Haneveld van de FNV heeft zijn bedenkingen bij dit “nieuwe businessmodel” van PostNL. Hij voelt er niets voor om postbezorgers in te zetten “voor taken waar de terugtrekkende overheid” niet meer aan toekomt.

Het is nog maar de vraag of het bij zwerfvuil en hondenpoep blijft, zegt Haneveld. “Stel dat je een wietlucht ruikt als het klepje van de brievenbus opengaat? Moet je dat dan ook melden? En wat als je het niet hebt geroken en het dus ook niet hebt doorgegeven, word je daar dan op aangesproken?” Haneveld vraagt zich af of postbezorgers de extra taken wel aankunnen. “Het gaat om het signaleren van negatieve zaken en dan loop je het gevaar dat je wordt aangezien voor een verklikker. Is een postbode wel vaardig genoeg om dreigende conflicten te deëscaleren?”

Op Facebook wordt over het algemeen afwijzend gereageerd. Iemand zegt dat het alleen lukt als de oude postbode weer terugkeert. Enkelen vinden dat postbodes geen wijkagent moeten worden. “Daar zijn de gemeente en de politie voor. Als die dat niet aankunnen, is er flink wat mis.”

Lees verder bij de Bron: PrivacyNieuws

Photo by FaceMePLS cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6092000030 b8808e63f4 privacy1

Weg met privacy: Nieuwe wet opent alle computers voor politie

300036202 2be7919458 total

Oliereus Total perst Oeganda via Nederlands nepfiliaal af met ISDS-claim