Prinsjesdag 2018: Bea, Wimlex, Maxima en vooral rijke gepensioneerden gaan erop vooruit, de minima en uitkeringsgerechtigde blijven aanmodderen

Koning Willem-Alexander gaat er volgend jaar in inkomen op vooruit. Ook koningin Máxima en prinses Beatrix verdienen meer, zo blijkt uit de begroting van het Koninklijk Huis.

De grondwettelijke uitkering van de koning, die jaarlijks wordt geïndexeerd en de inkomens van rijksambtenaren volgt, bedraagt in 2019 926.000 euro, 24.000 hoger dan vorig jaar. Máxima krijgt een toelage van 367.000 euro. Dat is 9000 euro meer dan de 358.000 van dit jaar. Prinses Beatrix ontvangt in 2019 een uitkering van 523.000 euro. Dit jaar is dat nog 510.000.

De totale begroting voor het Koninklijk Huis is volgend jaar 43,3 miljoen euro, ruim een miljoen hoger dan dit jaar. Bron

Rijke gepensioneerden gaan het meest profiteren van de belastingmaatregelen die het kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd. Hun koopkracht stijgt met 2,7 procent, is de verwachting.

Het gaat om de groep getrouwde AOW’ers met een aanvullend pensioen van 30.000 euro. Bij de oudere paren met een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaat het om een stijging van 1 procent. Gepensioneerden met uitsluitend een AOW kunnen rekenen op 1,1 procent meer koopkracht. Voor alleenstaanden met AOW gaat het om 1 procent. Als zij een aanvullend pensioen van 10.000 euro hebben, om 1,2 procent.

Ook groepen werkenden gaan er in verhouding meer op vooruit, waarbij ook loonstijgingen worden meegerekend. Bij een algemene gemiddelde koopkrachtstijging van 1,5 procent volgend jaar zijn alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen (36.000 bruto) spekkoper: zij krijgen 2,2 procent meer koopkracht. Verder gaat het om tweeverdieners met twee modale inkomens zonder kinderen (een plus van 2,1 procent) en om alleenstaanden die modaal verdienen (2,1 procent meer).

De grote ‘verliezers’ van de kabinetsmaatregelen zijn alleenstaande ouders met een minimumloon. Zij kunnen volgend jaar niet meer dan 0,3 procent erbij verwachten omdat de belastingverlagingen voor hen nauwelijks effect hebben.

Niet-werkende alleenstaanden en alleenstaande ouders (sociale minima) kunnen hopen op een plusje van 0,9 procent. Bij de rijkeren ziet de groep tweeverdieners met kinderen en 3,5 keer modaal de koopkracht ook met niet meer dan 0,9 procent stijgen. Bron

De grootste procentuele koopkrachtdaling is -0,9 procent, de grootste stijging +2,8 procent. Die -0,9 procent (26 euro per maand) betreft een koppel met een kind waarvan de een 25.000 euro en de ander 10.000 bruto verdient.

De gemiddelde werkende krijgt er 1,6 procent koopkracht bij. Een uitkeringsgerechtigde moet het met minder koopkrachtstijging doen: 0,8 procent.

Maar goed al met al zal het weer uitdraaien op achteruitgang zoals dit al het geval is sinds Rutte is aangetreden..

Wil jij bijdragen in de kosten die de website met zich meebrengt?
Steuntje in de rug om mijn missie mogelijk te houden?
Dat kan via
iDeal of via PayPal!

Tikkie € 5Tikkie € 10, Tikkie € 25, Tikkie € 50, Lege Tikkie

Dit vind je misschien ook leuk...

Reageer mee...

2 reacties op “Prinsjesdag 2018: Bea, Wimlex, Maxima en vooral rijke gepensioneerden gaan erop vooruit, de minima en uitkeringsgerechtigde blijven aanmodderen”

  1. AES465 schreef:

    Het is een grote toneelvoorstelling. Wilders zal nooit regeren in Nederland, al zou hij alle stemmen krijgen. Rollen liggen vast en dit is ook de reden dat de “oppositie” dit ook altijd zal blijven. Idealen waarmaken in de politiek? KAN NIET. Pim Fortuyn leek een eind te komen. Als dat inderdaad waar is, dan is dat de reden, dat hij is “opgeruimd”…

  2. Shekelberg schreef:

    Onderzoek a.u.b. hoe de koopkrachtstijging wordt berekend; m.b.v. creatief rekenen kan je van alles tevoorschijn laten komen.

    AES465 wil ik aanraden de band tussen de zionistische ”Radhanite” nepjoden en shills en de PVV te onderzoeken.

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
%d bloggers liken dit: