Een ambitieus plan van de regering om vanaf 2030 alleen nog elektrische auto's te laten verkopen lijkt haalbaar, als je ziet met welk tempo de stekkerauto's van de fabrieksbanden afrollen.
,,Maar dat is het helaas niet'', zegt Jan Hessels Miedema die maandag promoveert.
Biomass of Batteries luidt de titel van het proefschrift van de docent milieufysica aan de hbo-opleiding Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
De batterijen van elektrische auto's bestaan voor een belangrijk deel uit lithium. De grootste voorraden lithium bevinden zich in Zuid-Amerika. Vooral in bolivia, ‘maar daar gebeurt momenteel niks mee', zegt Miedema. De grootste lithiumproducent is momenteel Chili.
,,Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar lithium voor accu's in auto's moet de productie van lithium gigantisch worden opgeschaald. Tot 2050 lukt dat maar in beperkte mate.''
Accu's zijn niet alleen afhankelijk van lithium, maar ook van andere metalen.
,,De verwachting is dat de opschaling van deze winning ook problematisch wordt.''
Gevolg: het aantal elektrische auto's dat in productie kan worden genomen is tot 2050 zeer beperkt. De ambitie van de regering dat er vanaf 2030 alleen nog maar nieuwe elektrische auto's mogen worden verkocht, lijdt op voorhand schipbreuk.
Lees verder bij de bron: DVHN.nl
“De doelstelling kan alleen gehaald worden als we de hoogste prijs voor de accu's willen betalen.” Alleen als je de ‘duur' in duurzaamheid stopt, kun je de aflaat voor je (aangeprate) schuldgevoel ophoesten, je auto inpluggen aan de elektrische moraalpaal en Jan Modaal die ondanks eventuele goede bedoelingen uit financiële noodzaak gewoon doordieselt – hij kan niet anders, met zijn portemonneetje.
Sowieso riekt die hele grondstofwinning naar hypocriete fijnstof. De kobalt waar ze stekkerbakbatterijen van maken wordt door kinderhandjes uit Congolese mijnen gekrabd en daar hoor je ze niet over.
Lees verder bij de bron: geenstijl