in

Psychische klachten? Grote kans dat je een verstoord immuunsysteem hebt

ef7c346988b7733f 640 depressie

Steeds meer onderzoeken wijzen op verbanden tussen lichamelijke en psychische klachten. Hetverstoorde immuunsysteem speelt hierin een grote rol.

Er zijn aanwijzingen dat naast een stemmingsstoornis ook andere ernstige psychische aandoeningen als schizofrenie, bipolaire stoornissen, vormen van autisme en postnatale depressies voortkomen uit een verstoord immuunsysteem, zo blijkt uit een artikel in de Volkskrant.

Somatische artsen weten weinig van psychische aandoeningen. Op dwarsverbanden tussen lichaam en psyche zijn ze minder alert. Omgekeerd is er bij veel psychiaters  geen aandacht voor lichamelijke klachten. Patiënten met fysieke en psychische klachten  worden daardoor niet altijd goed geholpen.

Hoogleraar medische immunologie Drexhage van het Erasmus MC zoekt al tientallen jaren naar het verband tussen ernstige psychische klachten en  een verstoord immuunsysteem.  Drexhage is op basis van de onderzoeken er van overtuigd dat, hoewel het harde wetenschappelijke bewijs nog ontbreekt, dat er twee soorten depressies zijn.

Een depressie naar aanleiding van ingrijpende gebeurtenissen, die geen fysieke oorzaak hebben.

En een depressie  die komt vanuit de verstoring van het immuunsysteem en het daaraan gekoppelde hormonale systeem. Volgens Drexhage is deze laatste categorie het grootst. Deze patiënten hebben afwijkingen in het bloed, in de immuuncellen, in de bijnierschorshormonen.

https://youtube.com/watch?v=_4uGsnHDH9c

Dat er een  samenhang is tussen fysieke en psychische klachten staat wel vast. Patiënten met een  zware depressie hebben drie keer zo vaak diabetes type 1 en type 2 – ook een ziekte met sterke immuunafwijkingen. En bij patiënten met een bipolaire stoornis zien we drie keer zo vaak een auto-immuunziekte van de schildklier.

Bij de auto-immuunziekten reuma en MS is er een opvallend hoog percentage van patiënten met depressieve klachten.

Aanvankelijk werd aangenomen dat een auto-immuunziekte de kwaliteit van leven zo verslechterd dat een depressie daardoor ontstaat.  Maar nu is duidelijk dat een ontsteking er voor zorgt dat immuuncellen cytokinen aanmaken.

Die cytokinen komen ook in je hersenen terecht waar ze de werking van hersencellen negatief beïnvloeden met name in het gebied dat  verantwoordelijk is voor stemming. Patiënten met een auto-immuunziekte maken voortdurend veel cytokinen aan.

Maar lang niet alle ….

Lees verder bij de bron: ggznieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
d66 drugs

Halve fractie D66 Dordrecht stapt op na Turkse overname

handboeien en vaccinspuit en geld 300x225

Niet de overheid maar de WHO en EU gaan verplichte vaccinatie opdringen