in , , ,

PvdA wil opheldering over gebruik Nederlandse patiëntendata door Amerikanen

VISHNU_KV / Pixabay

De PvdA heeft minister De Jonge van Volksgezondheid en minister van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over het gebruik van Nederlandse patiëntengegevens door een Amerikaans bedrijf.

Aanleiding is een artikel van NRC dat het Amerikaanse bedrijf Epic, dat software levert voor het beheer van patiëntendossiers, toegang tot geanonimiseerde patiëntendata heeft. Elf grote Nederlandse ziekenhuizen werken met de software van Epic.

Binnen de gezondheidszorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van big data. Een van de big data-verzamelaars is het Amerikaanse bedrijf Epic, waarvan de ceo onlangs het motto ‘move fast or get shot' lanceerde. In de is het bedrijf een reus, met tweehonderd miljoen Amerikanen in de . In gebruiken elf grote Nederlandse ziekenhuizen, waarvan vijf academische, de software van Epic voor het beheer van patiëntendossiers.

Ik werk er zelf ook mee in het UMC en ik noteer er dagelijks alle klachten van patiënten in, sla er röntgenfoto's of echo's in op, en registreer er medicatie en complicaties in.

We verwerken alles in het systeem; uit veiligheidsoogpunt is dat hermetisch afgesloten voor ‘mondelinge' opdrachten. Een verpleegkundige kan niets uitvoeren zonder dat daar in Epic opdracht toe is gegeven.

Wat slechts weinig Epic-gebruikers weten, is dat Epic met al deze gegevens momenteel over een gigantische hoeveelheid data beschikt die in een schaduwomgeving, genaamd Cosmos, verwerkt worden tot algoritmes die in de toekomst artsen kunnen helpen een beslissing te nemen over welke behandeling een patiënt nodig heeft.

De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord.

Lees verder bij de bron: privacynieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Steeds kanslozer Amsterdam (GroenLinks) gaat huizen verwarmen met vervuilende dieselaggregaten

Het conflict tussen Turkije en Cyprus startschot voor EU-blamage? En oorlog?