in , , ,

Raad van State: Nederlandse begroting 2017 voldoet niet aan Europese regels, weer bezuinigen?

De voor 2017 voldoet niet geheel aan de Europese begrotingsregels. Door extra uitgaven verbeteren de overheidsfinanciën volgend jaar waarschijnlijk niet zo sterk als de eerder voorschreef, concludeerde de Raad van State dinsdag. De afwijkingen blijven echter beperkt en kunnen niet als ,,significante afwijking” worden aangemerkt.

Brussel gaf eerder dit jaar de opdracht het structurele overheidssaldo met 0,4 procentpunt te verbeteren. Het structurele saldo is het verschil tussen de uitgaven en de inkomsten van de overheid, waarbij wordt gecorrigeerd voor de schommelingen in de ontwikkeling van de . De verbetering blijft volgens de nieuwste ramingen echter beperkt tot 0,1 procentpunt.

Die afwijking ontstaat doordat de regering in deze begroting extra uitgaven heeft ingepland, onder meer om de te verbeteren. Die uitgaven passen eigenlijk niet binnen de begrotingsregels die de regering de afgelopen jaren hanteerde. Als die regels waren gehandhaafd had de begroting voor 2017 waarschijnlijk wel aan de Europese regels voldaan, aldus de adviseurs van de Raad van State.

Het ministerie van Financiën stelde in een reactie dat de begroting ,,binnen de marges” valt van de opdrachten vanuit de Europese Commissie. Die zal een nadere analyse maken van de budgettaire situatie in Nederland, ,,zonder aanvullende maatregelen”, aldus het ministerie. ,,Het ziet de analyse van de Europese Commissie met vertrouwen tegemoet.”

Lees verder via de Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nederlandse koeien mogen niet meer poepen

Databeveiliging gemeenten zo lek als een mandje, maar wie lost het op?