in

Rabobank snoert klanten de mond bij Zembla over renteswaps

De Rabobank dwingt haar klanten om klachten over de renteswap in te trekken. Dat blijkt uit de ZEMBLA-uitzending ‘Bang voor de Bank’ van woensdag 18 februari. Jurist Pieter Lijesen stelt in ZEMBLA dat de Rabobank haar klanten onder druk zet als ze klagen over hun problemen met hun renteswap: ‘Bij klanten die te maken hebben met een afkoopsom van hun swap van 400.000 euro stelt de Rabobank voor om 38.000 euro terug te betalen. Maar dan moet u wel tekenen dat u uw claimrechten verspeeld.’ Lijesen vertegenwoordigd 450 klanten van de Rabobank die in financiële problemen zijn gekomen door hun renteswap. Bedrijfseconoom Patrick van Gerwen adviseert gedupeerde ondernemers. Volgens hem doen banken dit om de negatieve beeldvorming rondom de grote problemen met renteswaps te beïnvloeden. ‘Als de klachten niet meer als klachten te boek staan, bereiken ze ook de toezichthouder niet. Zo lijkt het probleem kleiner dan het is,’ aldus Van Gerwen in ZEMBLA.

Binnenvaartschipper Wim Blonk laat in de ZEMBLA uitzending een brief van de Rabobank zien waarin staat dat als hij zijn klacht intrekt over de totstandkoming van zijn renteswap, de bank zijn rente niet verhoogt.

‘Persoonlijk ervaar ik dat als een vorm van chantage. Je klacht intrekken of ze passen de rente aan. Voor mij zijn het allebei slechte opties.’ De binnenvaartschipper is niet de enige die onder druk wordt gezet. Zijn collega kreeg van de accountmanager van de Rabobank te horen: ‘Als jij een klacht indient, sla je mij in het gezicht. En je weet wat dat betekent.’  Blonk had een renteswap gekocht om zich te beschermen tegen een stijgende rente, maar kreeg bij het ingaan van zijn swap tot zijn verbazing te maken met een variabele opslag, een veelgehoorde klacht onder klanten met swaps. Zij kregen de afgelopen jaren ook te maken met hoge afkoopsommen, als gevolg van de sterk gedaalde rente. Dit zet ondernemers muurvast bij hun bank.

In de ZEMBLA–uitzending komt een tuinder aan het woord die vertelt hoe hij door de Rabobank onder druk wordt gezet. Hij is in ernstige financiële problemen geraakt door zijn swap maar kan slechts rekenen op een geringe compensatie. Mondeling is hem verteld dat hij met niemand over de totstandkoming van zijn swap mag praten. Per brief zegt de Rabobank dat de compensatie alleen doorgaat als hij afziet van het recht te procederen tegen de bank. Uit angst voor represailles van de bank de tuinder alleen anoniem zijn verhaal doen.

Lees verder via Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

BAM, wanneer wij: Grieken kunnen voor amper 200 euro hun schuld afkopen

WHO, UNICEF: Massa sterilisatie en sluipmoord via vaccinatie