in

Reist u met de NS? Let dan even op: Geen boetes meer dankzij uitspraak hoogste rechter

Het papieren treinkaartje hoeft niet terug te komen. De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten op verzoek wel laten zien welke reis de reiziger op zijn OV-chipkaart heeft staan.

Dat bepaalt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in , de hoogste in in dit soort zaken, in de zaak van ICT-deskundige Mendel Mobach. Hij vroeg het papieren treinkaartje te behouden, omdat de OV-chipkaart niet voldoet aan Europese regelgeving.

Reizigers moeten volgens die regels hun reisrecht kunnen controleren, en dus kunnen zien of ze wel goed zijn ingecheckt.

Mobach krijgt in de uitspraak gelijk van de rechter. Voor een gedeelte wordt aan de verplichting voldaan doordat de incheckzuil gedurende een kort moment het reisrecht toont. Volgens de rechter is dat weinig, maar is het ook mogelijk om het reisrecht te controleren bij de OV-chipkaartscanner van de conducteur.

Geen bekeuring

Reizigers die het slim spelen zouden volgens Spithorst daarom nooit zomaar een boete kunnen krijgen. “Als een conducteur langskomt voor een controle heeft de reiziger eerst het recht om te controleren of het inchecken is gelukt”, stelt Spithorst.

Mocht dat niet zijn gelukt dan komt deze reiziger volgens de belangenorganisatie niet zomaar meer in aanmerking voor een boete, omdat de reiziger pas seconden daarvoor zijn recht kon uitoefenen om een check uit te voeren. “Het maakt het vak van conducteurs een stuk moeilijker.”

Lees verder via nu.nl.

 

Foto via Het mooie Haagse Leven


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Minister Asscher geeft toe: In de toekomst voor veel mensen geen betaald werk meer

Grootste financiële schandaal in de Amerikaanse geschiedenis komt aan het licht