in , ,

‘Rentederivaten tikken als tijdbommen onder publieke instellingen’

13602354525 d625cc0f93 rente1

Zowel bij woningcorporaties, zorginstellingen als gemeenten wordt gebruik gemaakt van zeer riskante renteproducten. Deze constructies met rentederivaten maken eerst lage rentelasten mogelijk. Daarvoor moet mogelijk in de toekomst een hoge prijs worden betaald en dat kan een significante impact hebben op de exploitatie van deze instellingen.

Deze constructies staan bekend als ‘extendible leningen’ of leningen met ’embedded swaps’ en passen niet bij verantwoord renterisico-management.

Renteswap

constructies komen in het kort op het volgende neer. Een instelling doet een gecombineerde transactie in rentederivaten, bedoeld om het renterisico op de onderliggende financiering af te dekken. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een renteswap af te sluiten met een looptijd van 15 jaar. Tegelijkertijd verkoopt de instelling een swaption (een recht op een swap) aan de bank met een looptijd van bijvoorbeeld 10 jaar, die pas ingaat na het aflopen van de renteswap, in dit voorbeeld dus na 15 jaar. Die swaption geeft de bank het recht om over 15 jaar een renteswap met de instelling af te sluiten tegen een vaste rente. De bank beslist dus of ze van dat recht gebruikmaakt.

Tijdbom

De toekomstige impact van deze constructie blijft hierbij echter volledig buiten beeld en kan als een ware tijdbom werken voor de instelling. Het risico is dat de instelling na afloop van de eerste periode ineens wordt geconfronteerd met rentelasten die fors omhoog gaan. Dat is de prijs die wordt betaald voor het voordeel dat nu wordt genoten. Simpel gezegd worden rentelasten doorgeschoven naar de toekomst.

via VK.

Foto via Skley cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2469641739 60fbea812d england goverment1

Hoe BIZAR: Veroordeelde pedofiel adviseerde regering Engeland

4638981545 f0578a16fe privacy1

Zorgwet 2015 betekend geen privacy meer