in

Rijk vorig jaar meer kwijt aan zorgtoeslag en huurtoeslag, minder aan kinderopvangtoeslag en stijgt boven de 10 miljard uit

Nederlanders hebben vorig jaar meer zorgtoeslag en huurtoeslag ontvangen. Kinderopvangtoeslag hebben ze juist minder gebruikt.

Dat blijkt vrijdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het Rijk keerde vorig jaar 2,4 miljard uit aan huurtoeslag. Dat is 6 procent meer dan in 2012.

Daarnaast is er 5,1 miljard euro aan zorgtoeslag uitgekeerd. Dat is ruim een half miljard euro meer dan het jaar ervoor en twee keer zoveel als in 2006. In dat jaar werd de zorgtoeslag ingevoerd.

De uitgaven aan de zorgtoeslag hebben vooral te maken met de stijging van de basispremie en het eigen risico. Om de zorgtoeslag betaalbaar te houden, heeft de de criteria voor de toeslag verder aangescherpt.

Gecompenseerd

Daardoor zijn er nu minder mensen die er recht op hebben. Vorig jaar ging het om 4,3 miljoen huishoudens, dat komt neer op zo'n 57 procent van alle huishoudens. Een jaar eerder mochten nog 4,5 miljoen huishoudens aanspraak maken op de zorgtoeslag.

Ondanks dat minder mensen zorgtoeslag mogen ontvangen, zijn de uitgaven aan de zorgtoeslag vorig jaar toch gestegen.

Lees verder via nu.nl.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ECB-president Draghi: “De euro is onomkeerbaar”

“Er werd geoefend” : Sociale Zaken koppelde sinds 2008 data onwettig