in , , ,

Rijken nog rijker: Vermogen miljardairs nam vorig jaar met 2,5 miljard dollar per dag toe

Tumisu / Pixabay

Miljardairs zagen hun vermogens dagelijks met 2,5 miljard dollar groeien vorig jaar, een stijging van 12%. Het vermogen van de 3,8 miljard armsten nam in dezelfde periode met 11% af. Dat blijkt uit het nieuwe rapport over economische   dat Oxfam Novib vandaag lanceert, aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite.

Uit het jaarlijkse Oxfam Novib-rapport ‘Public Good or Private Wealth’ over mondiale economische ongelijkheid blijkt dat de groeiende kloof tussen arm en rijk slecht is voor armoedebestrijding, schadelijk is voor de , en leidt tot toenemende maatschappelijke onrust over de hele wereld.

Het rapport stelt vast dat de belastingtarieven voor rijke individuen en bedrijven steeds verder zijn gedaald terwijl het aantal miljardairs sinds de financiële crisis is verdubbeld. Tussen 2017 en 2018 kwam er iedere 48 uur een nieuwe miljardair bij.

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: “Mondiale ongelijkheid neemt in een schrikbarend tempo toe en Nederland speelt hier als doorsluisland een zeer kwalijke rol in. We moeten belastingontwijking uitbannen. Uit internationaal onderzoek bleek vorig jaar nog dat een kleine 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen in Nederland terecht komt.

Nederland kwam daarmee in de top 5 van belastingparadijzen. Ons rapport laat zien wat de gevolgen zijn van extreme ongelijkheid en onrechtvaardige belastingregels. Terwijl grote bedrijven en de superrijken steeds minder belasting betalen, kunnen miljoenen meisjes niet naar school en sterven vrouwen wegens gebrek aan goede kraamzorg. Dáár moet het in Davos over gaan.”

Conclusies rapport

  • Uit data van Credit Suisse blijkt dat vorig jaar 26 mensen over hetzelfde vermogen beschikken als de armste helft van de wereldbevolking (3.8 miljard mensen).
  • Slechts vier cent van elke dollar aan belastinginkomsten die in 2015 wereldwijd werd geïnd, was afkomstig uit belastingen op vermogen, zoals erfenissen of eigendom. Deze soorten belastingen zijn in veel rijke landen de laatste decennia verlaagd of verdwenen en bestaan nauwelijks in ontwikkelingslanden.
  • Belastingtarieven voor vermogende personen en bedrijven zijn ook drastisch verlaagd. Zo daalde het hoogste tarief van de inkomstenbelasting in rijke landen van 62 procent in 1970 tot slechts 38 procent in 2013. Het gemiddelde tarief in armere landen is slechts 28 procent. Het gemiddelde tarief voor de winstbelasting daalde van 38% in 2003 naar 24% in 2018 wereldwijd. Ook Nederland besloot recent het winstbelastingtarief verder te verlagen, van 25% naar 20,5%.
  • In sommige landen, zoals Brazilië, betaalt de armste 10 procent van de bevolking nu een groter deel van hun inkomsten aan belasting dan de rijkste 10 procent.
  • Ondertussen worden publieke diensten in veel landen zwaar onder-gefinancierd of geprivatiseerd waardoor de toegang voor de armste burgers in gevaar komt.
  • Elke dag sterven circa 10.000 mensen omdat ze geen toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg.

“Economisch en sociaal zijn de gevolgen van deze trends enorm,” stelt Servaes, “Maar het idee dat mensen niet gehoord worden leidt logischerwijs tot boosheid en frustratie. In toenemende mate hebben zij het idee dat politieke leiders vooral naar een rijke elite luisteren en niet naar de wensen van de gemiddelde burger.

Die boosheid zag je in Nederland met de discussie over de dividendbelasting.

En wanneer een groepje CEO’s in een geblindeerd busje premier Rutte in het torentje bezoekt, vragen mensen zich terecht af waarom zij die toegang hebben en wat daar besproken wordt. Bedrijven en vermogende particulieren moeten gewoon hun eerlijke bijdrage aan de samenleving leveren en niet worden voorgetrokken.”

Download het volledige rapport

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geen zeurpiet maar realist
2 jaren geleden

honden , aasgieren, egoisten bloedzuigers zijn het.

gewetenloze graaiers zijn het!
samen met de bankensector en hightech bedrijven.

niets niets is voor de mensheid, enkel persoonlijke rijkdom

zelf heb ik het NIET slecht, goed inkomen, maar las net https://www.nu.nl/wonen/5693768/prijs-nieuwbouwwoningen-stijgt-met-17-procent.html te zot voor woorden.
makelaars en taxateurs… ooit een beëdigd beroep…. alleen maar prijs opdrijven, nergens een goedkopere woning ook al is deze onbewoonbaar verklaard!!!!!

reken eens uit de hurenprijs die meelift,
Hoeveel mensen krijgen huurtoeslag en zorgtoeslag omdat alles niet meer te betalen is. Dat wordt ook weer gefinancieerd door de hogere inkomens net boven modaal.
Het volk wordt stelstelmatig en doelbewust financieel uitgeknepen tot een stel makke schapen.

terwijl de rijken der rijken aan belasting ontwijking mogen doen!

Time to stop the Elite once and for all !!!!
2 jaren geleden

De grote vraag is hoe deze elite te ontmaskeren en de malafide praktijken volledig te verwijderen uit de maatschappij. Je mag niet oproepen tot geweld, maar het lijkt er op dat de elite geen andere taal verstaat en wil verstaan. Sterker nog: het is niet alleen dat de elite zich buitensporig verrijkt door witwas praktijken, belastingparadijzen, de schade die de elite aan de wereldbevolking toebrengt door het in gang zetten van oorlogen door false flag operaties, liegende en ziekmakende media, pharma industrie, giga stelende banken, diefstal door belastingen, de RK kerk, chemtrails, drugshandel, klimaatleugens kent werkelijk geen grenzen.
En dan worden de demonstranten in Frankrijk relschoppers genoemd?
Het belangrijkste is dat mensen weten van het bestaan van deze zaken en dan kan het niet bestaan dat deze elite zijn gang kan blijven gaan. Het heeft allemaal al veel te lang geduurd.

MM
2 jaren geleden

Besteel ze

Twitter inmiddels ook geïslamiseerd, wijst gebruikers op de Sharia wet

Negenmaandenbeurs laat kersverse ouders het DNA van hun baby’s testen