in

RTL Nieuws begaat enorme blunder met foto’s MH17

Het bericht dat RTL Nieuws nieuwe foto’s in handen heeft van het neerhalen van vlucht MH17 ging de hele media door. De foto’s zijn echter niet nieuw en daarnaast nog nep ook.

RTL Nieuws pakte groot uit met haar berichtgeving over het ‘nieuwe bewijsmateriaal’. Op rtlnieuws.nl werden maar liefst 4 berichten gewijd aan de ‘onthulling’.

wpid-wp-1419372481710

Klik op de foto voor een uitvergroting. (bron: rtlnieuws.nl)

Het beeldmateriaal dat het neerhalen van MH17 door een BUK- zou bewijzen is echter al heel oud. Het werd al op 17 juli – de dag van de ramp – gepubliceerd, en is afkomstig van Anton Gerashchenko. Hij was rond die tijd een adviseur voor het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken.

wpid-wp-1419372034349

Klik op de foto voor een uitvergroting (bron: uainfo.org)

Drie dagen later werd het beeldmateriaal al ‘onthuld’ door The Daily Mail…

wpid-wp-1419372762920

Klik op de foto voor een uitvergroting. (bron: dailymail.co.uk)

En dan nu – bijna een half jaar later – komt RTL Nieuws met dit ‘nieuwe’ bewijs.

Het bewijs is niet alleen niet nieuw, maar ook nog eens nep. Niet geheel verrassend als het van de Oekraïense regering komt (en dan ook nog eens zeer kort na de ramp).

Op het beeldmateriaal is er geen enkel wolkje aan de lucht, terwijl het die dag slecht weer was. Het was bewolkt op de rampplek en er was absoluut geen blauwe lucht.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid schrijft in haar rapport over de ramp:

Ten tijde van de crash lag er boven een actieve trog met cumulonimbusbewolking en onweersbuien, waarbij de meeste activiteit werd waargenomen in een strook die zich noordwestwaarts uitstrekte van de tot West-Oekraïne. Dichter in de buurt van de plaats van de crash was meer sprake van losse onweersbuien; ten zuidwesten van Donetsk werd enkele malen bliksem waargenomen.

Uit analyses van waarnemingen aan de grond blijkt dat er meerdere onweersbuien waren gemeld in de nabijheid van de plaats van het ongeval. Even ten zuidwesten van de laatst bekende positie van het waren op dat moment cumulonimbuswolken (CB) aanwezig tot een hoogte van FL350.

Op een kaartje verderop in het rapport wordt dit nog eens duidelijk gemaakt:

wpid-wp-1419374513469

Klik op de foto voor een uitvergroting. (bron: OVV)

Het is duidelijk dat RTL Nieuws een enorme blunder heeft begaan. Het bewijsmateriaal is allesbehalve nieuw, en ook nog eens gemanipuleerd. Ofwel is het van een eerdere beschieting van een vliegtuig in het gebied, óf het is een creatief staaltje photoshoppen.

RTL Nieuws laat nota bene zelf weten dat de nabestaanden van ramp MH17 blij zijn met het ‘nieuwe bewijs’:

Voor nabestaanden van de MH17-ramp is het belangrijk dat er nieuw bewijsmateriaal is voor het neerhalen van het toestel.

Dat zegt Piet Ploeg, de voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, die nabestaanden van de 125 Nederlandse slachtoffers vertegenwoordigt. “Nabestaanden willen natuurlijk heel erg graag weten wat de toedracht is geweest van de ramp en ook wie de schuldige is, dus alles wat daaraan bijdraagt dat helpt ons”, zegt hij.

Het blijkt dat RTL Nieuws de slachtoffers valse hoop heeft gegeven in de zoektocht naar de verantwoordelijken voor de ramp. De hoofdredactie zou dan ook aan hen – en aan alle andere kijkers en lezers – haar excuses moeten aanbieden voor deze serieuze journalistieke misser.

Via: joostniemoller.nl

[Update: ook de BBC blijkt al eerder het frauduleuze bewijsmateriaal waar RTL Nieuws nu mee komt te hebben ontkracht. Bekijk de reportage hier]

Lees verder via Gale Boetticher.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zwarte zee ziet zwart: Russische pijpleiding lekt olie in Zwarte Zee

What is interacting with our Sun?