in

Russia Today onder verscherpt toezicht in de VS

Russia Today wordt in de onder verscherpt toezicht geplaatst, want de Russische nieuwszender moest zich deze week als buitenlandse organisatie inschrijven onder de ‘Foreign Agent Registration Act' (FARA). De zender wordt ervan verdacht ‘valse informatie' naar buiten te brengen, met als doel de publieke opinie te beïnvloeden.

Het Amerikaanse Ministerie van had een ultimatum gesteld aan de Amerikaanse afdeling van Russia Today. De zender moest zich registreren als ‘foreign agent' en inzage geven in haar financiële bronnen, anders zou er een aangespannen worden. Met tegenzin koos de zender vlak voor de deadline voor een registratie.

“Als we moeten kiezen tussen een criminele zaak en een registratie, dan kiezen wij voor het laatste. We feliciteren de Amerikaanse en iedereen die daar nog steeds in gelooft”, zo schreef de eindredactrice van Russia Today, Margarita Simonyan, in een verklaring op twitter.

“Amerikanen hebben het recht te weten wie er actief is in de Verenigde Staten om de Amerikaanse regering of de bevolking te beïnvloeden”, zo verklaarde assistent procureur-generaal Dana Boente tegenover de pers.

De Foreign Agent Registration Act werd in 1938 aangenomen om de verspreiding van Duitse propaganda in de Verenigde Staten tegen te gaan. Dat de Amerikaanse regering deze oude wetgeving opnieuw gebruikt om buitenlandse invloeden te beperken is een zorgelijke ontwikkeling. Het is tekenend voor het wantrouwen ten aanzien van de Russische media, die het nieuws vanuit een andere invalshoek brengen.

Rusland neemt vergeldingsmaatregelen

De Russische regering heeft eerder al laten weten dat ze in reactie hierop vergelijkbare stappen zou nemen ten aanzien van buitenlandse media die in Rusland opereren. Nu dat punt bereikt is heeft ook de regering in Moskou een nieuwe  aangenomen, waardoor alle grote media in Rusland die financiering uit het buitenland ontvangen zich nu moeten inschrijven als buitenlandse organisatie.

Lees ook eens verder bij de bron: Geotrendlines


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoe 1 behandeling van 10 minuten kan je 385 euro eigen risico kosten

Rusland veegt Verenigde Naties de mantel uit!