in , ,

Rutte straft iedereen hard die zelf pensioen opbouwt in box 3 met ‘spaarbelastingverlaging’

Het klonk zo vriendelijk, afgelopen vrijdag. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën kondigde namens het 3 aan dat de gehate belasting in box 3 op de schop gaat. Wie tot 440.000 euro spaargeld heeft, zou daardoor bij de huidige lage spaarrente van 0,09 procent geen belasting meer betalen.

Het gebaar richting spaarders die al jaren nauwelijks ontvangen en toch belasting betalen in box 3 (als ze boven de vrijstelling van ruim 30.000 euro uitkomen) oogt genereus.

Maar de andere kant van de medaille is dat de voorgestelde belastinghervorming beleggers snoeihard raakt. En dus ook iedereen die vermogen probeert op te bouwen om op zijn of haar oude dag wat extra in komen te hebben.

Pensioenbeleggen in box 3 ontmoedigd

Via de site berekenhet.nl kun je uitrekenen dat als je 30 jaar lang elk maand 400 euro belegt tegen een rendement van 5,33 procent, je aan het eind van de looptijd bijna 350.000 euro hebt. Exclusief de belasting in box 3.

Houd je rekening met de huidige belasting in box 3, dan houd je in dit voorbeeld niet 350.000 euro over, maar ongeveer 35.000 euro minder.

Maak je hetzelfde sommetje met het nieuwe belastingplan, waarbij beleggers dus tegen een veel hoger belastingpercentage aankijken, dan blijkt dat de fiscus een hap van ruim 80.000 euro uit de vermogensopbouw neemt!

In de onderstaande tabel is te zien dat je van de bijna 350.000 euro met het nieuwe plan voor box 3 nog zo’n 266 duizend euro overhoudt.

De flinke verzwaring van de belastingdruk voor beleggers betekent dat zelf vermogen opbouwen voor de oude dag via box 3 zwaar wordt ontmoedigd door de .

Fiscale constructie voor pensioenbeleggen

Een alternatief  is dat je fiscaal vriendelijk belegt voor je . Dan betaal je geen belasting in box 3 én kun je de jaarlijkse inleg als aftrekpost opvoeren. Lees hier meer over de zogenoemde fiscale jaarruimte.

Maar de fiscaalvriendelijke opbouw van pensioen zit wel een belangrijke voorwaarde. Op het moment dat je met pensioen gaat, moet je het opgebouwde vermogen in een uitkeringsproduct stoppen bij een verzekeraar. Die garandeert dan gedurende een bepaalde periode (van bijvoorbeeld 15 jaar tot levenslang) een maandelijks .

De hoogte van die uitkering is echter afhankelijk van het renteniveau op het moment dat je met pensioen gaat. Als de rente erg laag is, zoals nu, heb je pech en krijgt je bij eenzelfde vermogen een fors lagere uitkering.

Ter illustratie: op de site …

Lees verder bij de bron: businessinsider.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kk
1 jaar geleden

He krijgt een beloning als je deze KK Rat en landverader verwijderd

frank
1 jaar geleden

Gaat niet , Hij gebruikt 6 autos om op z;n werk te komen

Bart
1 jaar geleden

Dit is een soort toekomstbelasting, belasting op wat je in de toekomst zou kunnen gaan verdienen. Rutte heeft met zijn kabinet van lijkenpikkers nog net niet voor elkaar gekregen om ingeademde lucht te belasten, er is genoeg van en iedereen heeft het nodig, dit neemt hij misschien wel mee in een volgende kabinetsperiode.

Autoriteit Persoonsgegevens heeft moeite met tsunami van privacyklachten

Politie Haarlemmermeer pakt trouwstoet aan en neemt auto’s in beslag