in ,

Samsom breekt eerst de (thuis)zorg af en trekt nu aan de alarmbellen.. pffff

-leider Diederik Samsom roept staatssecretaris Martin van Rijn (, PvdA) op tot ingrepen in de thuiszorg. “Roep de verzekeraars tot de orde”, zegt Samsom vandaag in een interview met NRC. Ook wil hij dat de veelheid aan thuiszorgaanbieders wordt ingeperkt en dat haast wordt gemaakt met een nieuw soort betaling van de langdurige zorg.

Lees verder via nrc.nl.

Wijkverpleegkundigen rennen met checklists door de wijk. Die waslijst aan gegevens is onzin. Houd op met de angst dat de budgetten uit de hand lopen, zegt PvdA-leider Diederik Samsom.

Zes maanden werk ik nu wekelijks mee met de verzorgenden en verplegenden in de thuiszorg. Ik zie met hoeveel toewijding en professionaliteit zij hun werk doen. En ik maak ademloos mee hoe zich een kleine revolutie in de zorg voltrekt. De afvinklijsten, de protocollen van het Centraal Indicatieorgaan Zorg gaan verdwijnen. Vanaf nu bepaalt de wijkverpleegkundige zelf wat er nodig is. Het is alsof we zuurstof in het benauwde systeem blazen. Niet langer naar nummers kijken, maar naar mensen. Naar die man die na een beroerte zijn insulinepen niet meer kan hanteren. Die in het oude systeem rücksichtsloos een indicatie van 10 minuten verpleging per dag had gekregen. Zonder perspectief. En die nu de eerste weken een half uur extra krijgt, met ergotherapie om te leren de pen vast te houden. Zodat hij het over enige tijd zelf weer kan. Het lijkt zo eenvoudig. Het blijkt bijzonder. Dat is de zorg die ons voor ogen staat.

Ik maak ook de discussies mee over de te gebruiken diagnose-systemen, de lastige discussies met patiënten waar de zorg verandert, de frustraties over falende ICT, de worsteling rond samenwerking met gemeenten. Moeilijk, maar overkomelijk en behorend bij verandering. Er is echter ook een fundamentelere bedreiging. Het risico bestaat dat de nieuwe zorg alsnog verpletterd wordt onder beheers zucht en nieuwe bureaucratie. Strategisch en angstig gedrag van verzekeraars, zorginstellingen en overheden brengen ons doel in gevaar. Tijd voor een noodkreet.

Lees verder via nrc.nl.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

VS geeft na 40 jaar toe dat marihuana helpt tegen kanker

Onacceptabele verstrengeling banken en politiek