in

Schandaal Oxfam: “Seks in ruil voor noodhulp”

Het schandaal rond de neemt steeds grotere proporties aan. Vandaag komt aan het licht dat de top van Oxfam al langer op de hoogte was van de vele schandalen, maar niets deed.

In de Britse krant ‘The Times' onthult Helen Evans, voormalig hoofd beveiliging van de ngo, dat de CEO van Oxfam Mark Goldring op de hoogte was van de beschuldigingen van “wijdverbreid misbruik”.

“Seks in ruil voor noodhulp”

Op één dag tijd ontving Evans maar liefst drie beschuldigingen van seksueel wangedrag. Een vrouw beschuldigde een Oxfam-medewerker er zelfs van haar tot seks te hebben gedwongen “in ruil voor noodhulp”. Er was ook een geval waarbij een personeelslid was ontslagen voor , maar die “had dat niet bekend gemaakt” aan de rest van de groep.

Evans voegde daaraan toe dat er mensen in  leidinggevende posities waren “die wisten met welke omvang van misbruik we te maken hadden en daar naar mijn mening niet adequaat op reageerden”.

Evans zei dat zij een onderzoek had uitgevoerd om de omvang van seksueel misbruik te meten dat ze de resultaten “zeer zorgwekkend” vond. In Zuid-Soedan had maar liefst zeven procent van het personeel in 2014 te maken gehad met verkrachting of een  verkrachtingspoging door een Oxfam-medewerker. “Dit was personeel op personeel. We waren niet eens naar begunstigden gegaan die van ons hulp ontvingen”, aldus Evans.

Geen achtergrondcontroles

De schandalen zouden zich niet beperkt hebben tot het terreinwerk in de derde wereld. Evans maakte zich naar eigen zeggen ook zorgen over het gebrek aan achtergrondcontroles. Zo was er een zaak waarin manager geprobeerd zou hebben een jonge vrijwilliger te dwingen een aanklacht tegen een volwassen mannelijke vrijwilliger te laten vallen.

“Ouders vertrouwen op deze organisaties om hun kinderen veilig te houden wanneer zij vrijwilligerswerk doen. Dit zijn 14-jarige kinderen en als ouders wisten dat die volwassenen niet werden gecontroleerd, zouden zij die kinderen niet naar deze winkels sturen”, zegt Evans.

Oxfam is nog steeds actief in Haïti. De ngo beweert de “strijd tegen seksueel geweld”te zien als onderdeel van haar programma's in het land, zo staat te lezen op haar website. Bocchit Edmond, de Britse ambassadeur in Haïti, heeft gesuggereerd dat er een strafrechtelijk onderzoek zou kunnen worden ingesteld naar de reden waarom de ngo de Haïtiaanse autoriteiten in 2010 niet heeft gewaarschuwd voor beschuldigingen van wangedrag.

De president van Haïti, Jovenel Moïse, tweette “Niets is schandelijker en oneerlijker dan een seksueel roofdier dat zijn positie, als onderdeel van de humanitaire reactie op een natuurramp, misbruikt om hulpbehoevende mensen uit te buiten in tijden van grote kwetsbaarheid.”

Roland Van Hauwermeiren

Een van de spilfiguren in het Oxfam-schandaal is de Belg Roland Van Hauwermeiren. Hij kwam eerder al in opspraak rond de feiten in Haïti en Tsjaad. De website IRINewsmeldt nu dat een oud-collega laat weten dat Roland Van Hauwermeiren in 2004 vanuit Liberia naar huis is gestuurd. Haar klachten zouden daar aanleiding hebben gegeven tot een onderzoek naar seksfeesten met jonge lokale vrouwen. Desondanks werd Van Hauwermeiren nog geen twee jaar later door Oxfam in Tsjaad aangeworven.

De voormalige medewerkster,  Amira Malik Miller, kon niet geloven dat hij nog steeds actief was in de hulpwereld. “Oh mijn God, hij doet dit al 14 jaar. Hij gaat gewoon door het systeem heen. Van Liberia naar Tsjaad, naar Haïti, naar Bangladesh, …”, zegt Miller. Bij twee eerdere gelegenheden dacht ze dat ze genoeg had gedaan om een eind te maken aan het gedrag van Van Hauwermeiren.

Lees ook eens verder bij de bron: Schandaal Oxfam: “Seks in ruil voor noodhulp” | Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Als u uw mond houdt, bent u dus vanaf nu orgaandonor

Kabinet zet streep door referendumwet