in , ,

Schande: vanaf 2015 kost de studie van uw kind € 13.000 meer.

De bezuinigingsplannen van de overheid blijven niet beperkt tot maatregelen rondom uw hypotheek en . Ook uw kinderen moeten dieper in de buidel tasten. Althans, als zij gaan studeren. Het kabinet heeft namelijk plannen gemaakt om de studiefinanciering te hervormen. Op 28 mei is hierover een akkoord bereikt.

Zeven jaar lang is schuld nu het alfa en omega van alle ellende in de wereld. Geld lenen is zo gevaarlijk gebleken dat de overheid zelfs bij iedere lening een waarschuwing afgeeft: Let op! Geld lenen kost geld. Behalve als je gaat studeren. Dan wordt lenen doodleuk aangemoedigd. Waarom is dat sociaal?

De afgelopen jaren hebben we in de politiek heel wat knappe staaltjes framing Ook ING kan er wat van trouwens. de revue zien passeren: bezuinigingen die ‘hervormingen' of ‘ombuigingen' worden genoemd, oorlogen die plotseling doorgaan voor ‘wederopbouw-' of ‘vredesmissies,' het afbouwen van de verzorgingsstaat dat opeens ‘participatiesamenleving' heet.

Aan dit rijtje mag nu weer een meesterlijke omdraaiing van betekenissen worden toegevoegd: het sociaal leenstelsel.

Zeven jaar lang is schuld nu het alfa en omega van alle ellende in de wereld geweest. Amerikaanse huizenbezitters die zichzelf massaal met hun nek in de hypotheekstrop legden en zo zichzelf en de bankensector naar de rand van de afgrond brachten. Overheden die de begrotingstekorten tot ongekende hoogten opstuwden om de financiële sector overeind te houden. Zuid-Europese landen die bijna failliet gingen door bloedrode cijfers in de huishoudboekjes. Op de pof gebouwde vastgoedprojecten die als zeepbellen uit elkaar spatten. Consumenten die zichzelf de schuldhulpverlening in hielpen door op kosten van Dirk Scheringa & Co hun te dure keukens en vakanties voor te financieren.

Als er, kortom, één les te trekken valt uit zeven jaar crisis, dan is het wel: na schuld volgt boete.

Sterker nog, schulden zijn zo gevaarlijk gebleken dat sinds 2009 op iedere lening verplicht van overheidswege een waarschuwing dient te worden afgegeven, zoals op ieder sigarettenpakje ook moet worden vermeld hoe dodelijk roken is: Let op! Geld lenen kost geld.

Het uitroepteken staat er niet voor niets, zou je zeggen. En ook het logo dat naast deze waarschuwing prijkt, is weinig dubbelzinnig: een mannetje met een euroteken geketend aan zijn enkel. Laat er geen misverstand over bestaan, wil uw overheid er maar mee zeggen: schulden zijn een moderne vorm van slavernij. De voetboei van het eenentwintigste-eeuwse kapitalisme.

Flash forward naar juni 2014: dag schuld is slavernij, hallo sociaal leenstelsel. Let op! Geld lenen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Bijvoorbeeld als je net achttien bent, je brein nog een kleine zes jaar onderontwikkeld is en je langetermijnplanning ongeveer zo ver strekt als die van een eendagsvlieg. Laten we deze brave burgers in de dop, die zichzelf over een jaar of tien ook al massaal in de schulden zullen steken voor een dak boven hun hoofd, alvast maar wennen aan het idee: de komende dertig jaar zal je leven in het teken staan van het afbetalen van je verleden. Niet dat je daar met je puberbrein de implicaties al van doorgrondt, bovendien zul je wel moeten als je straks nog enige kans wil maken op de arbeidsmarkt.

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by Univers beeldbank


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Eurocommissaris Kroes betoogt weer voor meer EU-macht

Iedereen is al gechipped: NS test bankpas in plaats van OV-chipkaart