in , , ,

Scholing en zorg in handen van buitenlandse banken en private equity

1a2250d0ae8fb53360260ee5 640 zorg1

Het leek een goed plan: een fonds voor leningen aan de – veelal tot het MKB behorende – ondernemers die hun bedrijf dan eindelijk kunnen uitbouwen. Maar dat een Nederlandse Investeringsinstelling (NII) uiteindelijk juist ingezet wordt voor financieringstekorten bij gemeenten is merkwaardig en zorgelijk. En behalve Nederlandse zorgverzekeraars en pensioenfondsen kunnen ook andere instellingen zoals banken en buitenlandse geldschieters investeren in de Nederlandse publieke en semipublieke sector middels de nieuwe NII. De SP heeft twee moties ingediend om deze private grip op de publieke sector te stoppen. De Tweede Kamer heeft deze moties verworpen. Publieksdiensten zijn weer een stap dichter bij uitverkoop.

Om ondernemers te steunen stelde de SP een paar jaar geleden precies het omgekeerde voor. Met een nieuwe Nationale Investeringsbank (NIB) zou, in crisistijden waarin banken niet of nauwelijks krediet geven, een herstart kunnen worden gemaakt met het beschikbaar stellen van achtergestelde leningen. Een NIB kon daarmee een belangrijke imperfectie van de kapitaalmarkt repareren: ook innovaties die naar smaak van banken een te lange terugverdientijd hadden zouden op die manier een eerlijker kans krijgen. De overheid als garantie – publieke steun voor private ambitie met een duurzaam en bescheiden rendement in het vooruitzicht.

Een paar weken terug bleek echter uit het rapport van de kwartiermaker voor de op te richten Nationale Investeringsinstelling, Jan van Rutte, dat het bij de NII even anders zou gaan. Daar moeten juist publieke instellingen aan het infuus van private geldschieters komen te liggen. De NII moet een intermediair worden die gekwalificeerde beleggers “in de gelegenheid stelt hun beleggingsambities in Nederland te vervullen,” aldus minister Kamp. De NII is zelf een private speler; de overheid zal er geen zeggenschap krijgen. Die mag hooguit de regels aanpassen zodat het potentiële beleggers makkelijker wordt gemaakt.

Als het plan doorgaat worden dus de sociale woningbouw, de zorg, het onderwijs en zelfs gemeenten afhankelijk van investeerders die bij hen kunnen beleggen. En niet alleen Nederlandse maar ook buitenlandse investeerders.

via SP.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3408855512 0185976d6c bank crisis1

‘Nieuwe bankencrisis is al gepland’

ikea1

Het lijken de jaren 30 wel, duizenden mensen in de rij voor een baantje.