in , ,

Schuldhulpverlening die de schulden groter maakt

Komen mensen in de schulden omdat ze een te duur bankstel op afbetaling hebben gekocht? Hadden ze die flatscreen of die auto maar niet aan moeten schaffen? Ontstaan schulden omdat mensen niet ‘met kunnen omgaan’? We zouden het graag geloven, maar van dit beeld klopt helemaal niks.

Veel arbeidsloon en uitkeringen zijn zo laag en de maandelijkse vaste lasten zo hoog dat mensen het maar netaan redden. Er hoeft maar iets te gebeuren en het lukt niet om alle rekeningen op tijd te betalen. Dan ga je vriendelijk vragen om een betalingsregeling. Weet je dat dat in veel gevallen helemaal niet lukt, hoewel mensen er wel recht op hebben?

Schuldeisers zoals de ziektekostenverzekeraars, energiebedrijven of de huurbaas kennen geen genade. Betalen zul je en wel nu. Zo niet dan komt er gewoon een boete bovenop. Door zoiets zak je door het ijs. De volgende maand kun je dan 2 rekeningen niet betalen. Dan gaat een instantie dreigen met een deurwaarder. De kosten zijn voor jou.

Het begon met een betalingsachterstand van bijvoorbeeld 100 euro. Die loopt zo op naar het dubbele en met incassokosten erbij zit je zo op het vierdubbele en zo gaat het van kwaad tot erger. Mensen signaleren het op tijd en zoeken hulp. Voor je het weet zit je dan met een schuld van nog geen 2.000 euro in een schuldhulpverleningstraject. Maar je hebt goede hoop: nu komt het in orde.

Vanaf nu sta je al je inkomen af aan de schuldhulp. Ook draag je de gegevens van je schuldeisers en je vaste lasten aan hen over. Daar zullen ze zorg voor dragen. Jij krijgt een kleine portie leefgeld. Een bedrag van plusminus 50 euro per week.

Van de wal in de sloot

In juni stond in Vrij Nederland een artikel Hoe dubieuze bureautjes kale kippen plukken. Commerciële schuldhulpbureaus helpen schuldenaren van de wal in de sloot. De bureaus brengen forse maandelijkse bijdragen voor hun werk in rekening en de dienstverlening schiet ook nog eens tekort. Na verloop van tijd blijken de schulden groter in plaats van kleiner.

Mensen komen er na maanden achter dat er nauwelijks of geen regelingen zijn getroffen en dat termijnen meerdere keren niet zijn gehaald. (…) Het resultaat is dat deze mensen, nadat maandenlang geld is overgemaakt, vertrekken met een hogere schuld. Zo kwam een die met 12.000 euro schuld bij een budgetbeheerder aanklopte erachter dat er maandenlang niets met aanmaningsbrieven, incasso’s en was gedaan, en dat zijn schuld inmiddels bijna 30.000 euro bedroeg.

Daarom een pleidooi: gemeenten moeten hun toelatingscriteria verruimen. Iedereen zou schuldhulpverlening via de gemeente moeten kunnen krijgen. Dan komt het wel goed. Bij de overheid ben je met je geldzorgen in veilige handen.

Het lijkt de moeite waard om te heroverwegen of deze hulpverlening niet volledig bij de overheid moet blijven.

Schuldhulpverlening van de gemeente

Maar de werkelijkheid is anders. De schuldhulpverlening van de gemeente doet z’n werk soms niet veel beter dan een commercieel bureau. Er worden bijvoorbeeld allerlei reserveringen voor de toekomst gemaakt, maar lopende rekeningen blijven liggen waardoor onnodig nieuwe schulden ontstaan. Je zou denken: de schuldhulpverlening gaat betalingsregelingen treffen. Elke schuldeiser zal aangeschreven worden en dan worden afspraken gemaakt.

Het wordt beloofd, maar het gebeurt gewoon niet. De bereikbaarheid van het kantoor is ver beneden de maat. Je krijgt ze niet te pakken en zo zie je voor je ogen gebeuren wat je niet voor mogelijk had gehouden: de schulden lopen verder op. Je staat erbij en kijkt ernaar en je kunt er niks aan doen.

Isolement

Het is moeilijk om een beeld te krijgen van deze problematiek. Veel mensen die dit lezen, zullen denken dat het om incidenten gaat, maar het komt vaker voor dan je denkt. Ik heb de verhalen zelf gehoord van 2 mensen op 2 totaal verschillende plekken in het land die in deze situatie zitten. Beide zien hun schulden rap oplopen, maar staan machteloos aan de zijlijn.

De een verwacht binnenkort van en water afgesloten te worden. Schuldhulpverlening had de rekeningen al die tijd (bijna een jaar) niet betaald zonder dat hij dat wist. En hoewel je al je inkomen afstaat aan de schuldhulp, krijg jij de dreigbrieven en incasso’s op de mat. Of je maar even wilt betalen, anders is het afgelopen met de levering.

Als het zo doorgaat sta je straks op straat met een gigantische schuldenberg. Een oplossing is verder weg dan ooit. Ook met de beste wil van de wereld lukt het niet om het opdoemende horrorscenario af te wenden. Moet je die rekeningen van je leefgeld betalen soms? Een telefoon om contact te zoeken met instanties heb je vaak allang niet meer. Ook de internetaansluiting is weg. Dat vond de schuldhulp te duur, dus deze ‘luxe’ ging er als eerste uit. Wie kan je nu nog helpen? Wie komt voor jouw rechten op?

Hoeveel mensen zullen op deze manier in een isolement zitten, totaal wanhopig en radeloos? Op het punt om te verdrinken en niemand kijkt naar ze op of om…

Lees verder via de Bron: Welvaart voor iedereen


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mm brandon
5 jaren geleden

ja klopt helemaal ik kan mijn ziekten kosten ook niet meer betalen omdat ik terminaal ziek ben nu heb ik van mijn aow 850 euro over daar moet de huur gas licht en water nog af verzekeringen ect ect de rest gaat naar het zorginstituut betaal al een heel jaar boete aan de staat van 60 euro per mnd je komt er niet van af ik heb maar een paar hartmedicijnen laten vallen ik kon het niet meer betalen meer pijn op mijn borst dat wel maar er moet ook gegeten worden………………

Waarom zoekt Shell zo haastig naar olie in Alaska?

De Euro als krediet, het spel van vertrouwen en belastingen