in

Seks voor eten: Syrische vrouwen uitgebuit door medewerkers VN en internationale hulporganisaties

Medewerkers die ingezet zijn door de en internationale hulporganisaties hebben in ë vrouwen seksueel uitgebuit in ruil voor noodhulp. Drie jaar geleden werd blijkbaar al gewaarschuwd voor het misbruik, en uit een nieuw VN-rapport blijkt dat het misbruik nog niet is gestopt.

EÉN KLOKKENLUIDER BEWEERDE DAT SOMMIGE HUMANITAIRE ORGANISATIES EEN OOGJE DICHTKNEPEN VOOR DE SEKSUELE UITBUITING, OMDAT HET DE DE ENIGE MANIER WAS OM HULP TE KRIJGEN IN GEVAARLIJKE DELEN VAN SYRIË WAAR INTERNATIONALE MEDEWERKERS GEEN TOEGANG TOE HADDEN.

De VN laat in een reactie aan de BBC, die het verhaal uitbrengt, weten een zerotolerancebeleid te hebben ten aanzien van misbruik. De organisatie zegt zelf niet op de hoogte te zijn van misbruik door medewerkers van andere hulporganisaties.

De hulpverleners die het misbruik bij de BBC meldden, zeggen dat het misbruik zo wijdverspreid is dat sommige Syrische vrouwen weigeren naar centra te gaan waar noodhulp wordt uitgedeeld. Ze zijn bang dat ze in ruil voor voedsel hun lichaam moeten aanbieden.

Eén klokkenluider beweerde dat sommige humanitaire organisaties een oogje dichtknepen voor de seksuele uitbuiting, omdat het de de enige manier was om hulp te krijgen in gevaarlijke delen van waar internationale medewerkers geen toegang toe hadden.

Seks voor eten

In een rapport van het United Nations Population Fund (UNFPA) dat “Voices from Syria 2018” heet staan voorbeelden van vrouwen of meisjes die korte tijd met plaatselijke ambtenaren moeten trouwen voor seksuele diensten om maaltijden te ontvangen; voedseldistributeurs die vragen om telefoonnummers van vrouwen en meisjes; die hen liften geven naar hun huizen ‘om iets terug te krijgen’.

Deze exploitatie werd voor het eerst drie jaar geleden al gemeld. Danielle Spencer, een humanitair adviseur die werkt voor een goed doel, hoorde in maart 2015 al van een groep Syrische vrouwen in een vluchtelingenkamp in hoe mannen van lokale raden in gebieden zoals Dara’a en Quneitra hen hulp voor seks hadden aangeboden.

Een paar maanden later, in juni 2015, ondervroeg het International Rescue Committee (IRC) 190 vrouwen en meisjes in Dara’a en Quneitra. In het rapport werd gesuggereerd dat ongeveer 40% zei dat seksueel geweld plaatsvond tijdens hun toegang tot diensten, inclusief humanitaire hulp.

Onder vuur

Een woordvoerder van het IRC zei toen: “De beoordeling concludeerde dat seksueel geweld een wijdverbreid probleem was, onder meer bij het zoeken naar toegang tot verschillende soorten diensten in Zuid-Syrië, waaronder de verstrekking van humanitaire hulp.”

Internationale hulporganisaties liggen al onder vuur vanwege misbruik en ander seksueel overschrijdend gedrag bij onder meer Oxfam en . Oxfam raakte in opspraak vanwege seksfeesten met mogelijk minderjarige prostituees in Haïti, na de verwoestende in 2010.

Bij Artsen zonder Grenzen waren vorig jaar wereldwijd 24 gevallen van misbruik of ander seksueel wangedrag. Het gaat volgens de hulporganisatie uitsluitend om ongewenst seksueel gedrag tussen medewerkers onderling.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Uitspraak RvS in beveiligingscamera-zaak; Iedereen die zich op straat vertoont, zal genoegen moeten nemen met enige aantasting van zijn privacy.

Trump kondigt aan zich in 2020 herkiesbaar te stellen