in , , , ,

Sjoemelen met uitlaatgassen en met levens

Naar schatting eist het gesjoemel met de uitstoot van stikstofoxides door dieselwagens (het Volkswagenschandaal gekend als ‘Dieselgate’) jaarlijks in  5000 voortijdige overlijdens. Zou je dan niet omver vallen als je verneemt dat de voor een paar miljoen euro per jaar (3,4 miljoen om precies te zijn, ongeveer 0,002% van het -jaarbudget) reeds heel wat gesjoemel had kunnen vermijden?

Het zit zo. De principes van de Europese eenheidsmarkt bepalen dat een goedkeuring door één lidstaat om een nieuw product op de markt te brengen automatisch de goedkeuring voor de hele EU meebrengt (principe van wederzijdse erkenning). Wanneer dan een , bv. Volkswagen, ondervindt dat het onderzoek in bv. nogal streng dreigt te verlopen, kan de aanvraag ook in een andere lidstaat gebeuren. Misschien kunnen investeringsbeloften daarbij wat helpen…

Nu gebeurden er ook wel wat uitstootmetingen in het EU Joint Research Center (JRC, in Ispra, ) maar alleen uit ‘wetenschappelijke’ overwegingen, niet om op te treden bij het overtreden van reglementering.

In het JRC had men zelfs ‘vermoedens’ dat er onregelmatigheden waren, maar met die informatie werd verder niets aangevangen. Een reden hiervoor is veelbetekenend: het JRC kreeg de te testen wagens in bruikleen van de producent, maar daar kon eenconfidentialiteitsvoorwaarde aan verbonden zijn. Resultaten konden dus eventueel op vraag van de producent geheim blijven. En dat gebeurde ook.

Zo berichtte Euobserver dat Porsche de geheimhouding van verdachte meetresultaten vroeg, op basis van een clausule in het uitleencontract.

Het bedrog en de kruiperigheid t.a.v. een van de Europese industriële reuzen had dergelijke dimensies aangenomen dat zelfs de zich niet langer kon verbergen achter de geplogenheden van de eenheidsmarkt. In Ispra worden nieuwe testfaciliteiten gebouwd, en het JRC zal een rol spelen in de markttoegang van nieuwe wagens.

Voor 2020 is er een budget van 3,4 miljoen euro voorzien om wagens te , in plaats van ze van de producent te lenen. Of dat ook na 2020 zal mogelijk zijn hangt nog van budgettaire beslissingen af.

De EU wil 13 miljard euro spenderen aan militaire research, voor onze ‘veiligheid’, maar er moet een wereldwijd schandaal uitbreken alvorens een paar miljoen geïnvesteerd worden om duizenden doden te vermijden…

Lees verder bij de bron: andereuropa


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Rothschild’s zonken de Titanic om de Federal Reserve op te zetten

De leugens en onzin over de MH17 ramp zijn niet meer te tellen