in ,

Sleepnetwet is opstap naar permanente politiestaat. Dit is de enige kans om deze overval op de democratie ongedaan te maken

In juli heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen waarmee geheime diensten veel meer bevoegdheden krijgen om burgers digitaal af te luisteren, de zogeheten sleepnetwet.

Met deze wet wordt het voor inlichtingendiensten mogelijk om op grote schaal online informatie van burgers te verzamelen.

Zij mogen massaal online communicatie afluisteren, apparaten hacken zonder dat je zelf verdacht bent en er mag een geheime -databank aangelegd worden.

Veiligheidsstructuur

De verzamelde gegevens mogen bovendien gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten.

Er is nu een campagne gestart om een referendum af te dwingen. We hebben een eenmalige kans om deze overval op de democratie ongedaan te maken, schrijft emeritus hoogleraar Kees van der Pijl van de Universiteit van Sussex.

Hij legt uit dat de sleepnetwet onderdeel is van een internationale ‘veiligheidsstructuur’ die vanuit de VS aan de Europese Unie is opgelegd.

Voorliegen

Minister Plasterk werd al eens betrapt op het voorliegen van de Kamer inzake het doorgeven van afluistergegevens aan de Amerikaanse .

In 1998 liet het Europees Parlement weten dat het afluisteren ten behoeve van Amerikaanse inlichtingendiensten al veel te ver was gegaan. Maar na de aanslagen van 9/11 verstomde deze kritiek.

De genoemde ‘veiligheidsstructuur’ is na de aanslagen steeds verder uitgebreid en nu is het aan de nationale regeringen in Europa om dit permanent te maken.

Gladio

De Belgische socioloog Jean-Claude Paye spreekt in dit verband ook wel van de postmoderne politiestaat.

Van der Pijl merkt op dat de zich al in de Koude Oorlog bediende van een ondergrondse terreurorganisatie om in te grijpen.

Die organisatie kwam in 1991 aan het licht als ‘Gladio’. Ook in was er een tak van dit geheime leger. Aan het hoofd daarvan stond de latere minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel.

Vaste vorm

Van der Pijl legt uit dat er voortgaande inspanningen worden gedaan om de politiestaat vaste vorm te geven. Gewapende militairen zijn inmiddels onderdeel van het straatbeeld.

“De sleepnetwet is onderdeel van deze uitbouw van de politiestaat,” besluit hij.

Foto: Thierry Caro/Jérémie Hartmann Wikimedia Commons

[Oorlog is geen Oplossing]

Lees ook eens verder bij de Bron: ninefornews.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hongarije kondigt grenshek met Roemenië aan: “We geven onze beslissingsbevoegdheid niet op!”

LOL, verzekeraar DSW zet parlement voor schut