Slimme camera spot afwijkend gedrag van reizigers op Schiphol, mini controlestaat in de controlestaat

Op luchthaven Schiphol is de Koninklijke Marechaussee een proef gestart met intelligente camera’s die afwijkend gedrag van reizigers opmerken.

Het kan gaan om duidelijk afwijkend gedrag, zoals wilde armgebaren, of rennen door de aankomsthal. De camera’s zijn ook in staat om subtieler afwijkingen te signaleren. Iemand die opmerkelijk lang op het toilet verblijft, een groepje mensen dat zich opsplitst, of iemand die ergens een koffer achterlaat.

TNO ontwikkelde software die tientallen afwijkende gedragingen op beelden opmerkt. „Van zakkenrollers is bekend dat ze bij een kaartjesautomaat meerdere keren achteraan bij dezelfde rij aansluiten, zonder ooit vooraan een kaartje te kopen”, schreef TNO hierover.

TNO deed ook onderzoek naar technieken om op afstand te bepalen of iemand zenuwachtig is. Een terrorist voor een aanslag is doodnerveus, zo is de gedachte. Een koude neus duidt op nervositeit, evenals een verhoogde hartslag. TNO onderzocht of koude neuzen en verhoogde hartslagen met warmtebeeldcamera’s en radar zijn op te merken. Het is onbekend of dit soort technieken momenteel op Schiphol worden gebruikt.

via nrc.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close