in , ,

SP-Kamerlid Ronald van Raak dient nieuwe wet voor bindend referendum in

SP-Kamerlid Ronald van Raak dient dinsdag zijn nieuwe voor een bindend referendum in. De staatscommissie onder leiding van oud-vicepremier Johan Remkes (adviseerde de regering eind vorig jaar dat een correctief referendum nodig is om de te versterken.

Het gaat dan om een volksraadpleging waarvan de uitslag bindend is voor de regering.

“Steeds vaker zien we dat mensen het vertrouwen in onze democratie hebben verloren. Veel te vaak horen we mensen zeggen dat ze niet meer gaan stemmen, omdat ze in ‘Den Haag' toch niet bereid zijn om te luisteren.

Dat probleem bleek ook bij referenda die in ons land zijn gehouden; in 2005 over de Europese ; in 2016 over het Verdrag met Oekraïne en in 2018 over de voor de geheime diensten.

Steeds bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer het éne wenste, maar dat de bevolking het ándere wilde. Deze referenda legden een bloot in onze democratie.”

“Deze nieuwe wet zal ook moeten leiden tot een serieuze discussie over het functioneren van de Tweede Kamer. Het referendum is een spiegel voor het parlement. Elke politicus moet de vraag beantwoorden of hij of zij bereid is om zich te laten corrigeren door de kiezers.”

Van Raak schreef eerder over de geschiedenis van de lange discussie over het referendum.

Alles bij de bron; TPO

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Europese dag van de privacy: Mensen weten lang niet hoezeer ze gevolgd worden

Facebook schakelt toegang door transparantie-waakhonden uit, controle van politieke advertenties is over