in , , ,

Spaargeld, pensioen en geld worden steeds minder waard, Europees Hof: ECB mag onbeperkt geld blijven drukken

Capri23auto / Pixabay

De  () is zijn boekje niet te buiten gegaan met het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties, oordeelt het Hof van Justitie van de .

Critici van die stimuleringsmaatregel stelden dat de ECB buiten zijn mandaat trad met het beleid, maar daar gaat het Hof niet in mee.

De ECB begon in 2015 met het opkopen van miljarden ’s aan obligaties, met het doel meer geld in de te pompen om zo de inflatie aan te jagen.

Daarop werden in verschillende rechtszaken aangespannen, omdat de maatregelen in strijd zouden zijn met het verbod op zogeheten ‘monetaire financiering’, oftewel de directe financiering van overheidsbegrotingen.

Daarnaast vonden ze dat de ECB met het opkoopprogramma op de stoel van nationale overheden ging zitten, wat ondemocratisch zou zijn.

Het grondwettelijk hof van Duitsland verwees de zaak door naar het Europees Hof van Justitie.

Die oordeelt nu dat het opkoopprogramma puur monetair beleid is en op dat vlak mag de ECB maatregelen nemen voor alle EU-lidstaten die met de euro betalen.

Lees verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het wordt gezellig en lekker druk in de EU: Recordaantal Turken vraagt asiel in EU

Aanslag op onze sociale zekerheid: Europees Parlement akkoord, buitenlanders moeten na één dag werken recht krijgen op WW