in

Spanje wist na tip van CIA al maanden dat er een aanslag op komst was

barcelona

Spanje was al sinds de lente op zijn hoede voor aanslagen. Dat heeft onze correspondent Sven Tuytens verteld in “De ochtend”. “De Spaanse politie wist al sinds april dat er een aanslag op til was, de CIA had Spanje ook gewaarschuwd.” Volgens Tuytens heeft de Spaanse politie ook veel erger kunnen voorkomen.

“De CIA had Barcelona ook met naam genoemd bij zijn waarschuwing”, zegt Tuyttens die benadrukt dat er veel actieve terroristische cellen zijn in Catalonië. “Er zijn vervolgens aanslagen verijdeld en er zijn bijna 180 verdachten opgepakt. Het terreurniveau stond op vier, terwijl vijf het hoogste is. Men wist dus dat er gevaar was voor een aanslag maar men wist niet waar en wanneer het kon gebeuren.”

Zeker was dat er al meer politie op straat was, een gevolg van dat terreurniveau 4. “Er was meer politie, er waren ook extra camera’s geïnstalleerd op bepaalde punten en enkele strategische installaties werden extra bewaakt. Terreurniveau vijf zou betekend hebben dat ook het leger op straat zou patrouilleren, maar men heeft ervoor gekozen om dat niet te doen in volle zomerperiode, omdat dat de mensen zou afschrikken.”

Dat er bij de aanslag in Cambrils van vannacht “slechts” zeven gewonden zijn en dat de daders vrij snel uitgeschakeld konden worden, is volgens Tuyttens echter het resultaat van “actief politiewerk”. “Dat heeft een nieuw drama kunnen vermijden. Het is alleen spijtig dat men de aanslag in Barcelona -waarbij dertien doden te betreuren zijn- niet heeft kunnen vermijden.”

Las Ramblas: “Symbolische maar moeilijk te beschermen plaats”

Dat de terroristen in Barcelona de populaire winkelwandelstraat Las Ramblas hebben uitgekozen, is volgens Tuyttens overigens niet toevallig. “Het is een erg symbolische plaats, het epicentrum van Catalonië. Op het moment van de aanslag, om 17.20 uur, was ook de grootste hitte voorbij en veel mensen kwamen dan op straat. Las Ramblas zijn bovendien een plek die moeilijk te beschermen is. Je hebt verkeer aan beide kanten en in het midden is er dan een grote wandelstraat. Las Ramblas lopen bovendien over een grote afstand. Het is moeilijk om dat gebied met betonblokken af te zetten.”

Volgens Tuyttens kon de aanslag overigens nog dodelijker zijn geweest. Zo zou de politie ervan uitgaan dat de ontploffing van woensdagavond in de Spaanse gemeente Alcanar met de aanslag in Barcelona en met die in Cambrils gelinkt is. “In het begin dacht men dat de ontploffing een ongeval was, een gasontploffing. Maar nu denkt de politie dat men de gasflessen wilde klaarmaken voor een aanslag. Nog volgens de politie zou de aanslag in Barcelona een plan B geweest zijn.”


Commentaar: 

Eén mensenleven is er een teveel. Met de kennis die de Spaanse autoriteiten hadden, hebben ze deze aanval zogenaamd niet kunnen voorkomen. Daarnaast is het interessant dat een paspoort toevallig in de wagen ‘lag’ en werd gevonden (Driss Oukabir heeft echter beweerd niets met de aanval te maken te hebben). Gezien de omstandigheden, met name het referendum van Catalonië dat binnenkort plaats zal vinden, lijkt het er steeds meer op dat dit door-de-staat-gesteund terreur is.

Lees verder bij de Bron: Sott.net

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5247982282 9e8472a41e o

Bedrijven tracken je ook in de fysieke wereld

interrail one country pass

EU wil jonge kiezers paaien met gratis Interrail-pas