in

Spanningen en bedreigingen alom in aanloop van NAVO-top

navo

Veel spanningen en bedreigingen in aanloop van de NAVO-top komende week. Ernstige dreigementen, serieuze waarschuwingen en strenge vermaningen over en weer; is het bluf of zijn de gevaren maar al te reëel? In ieder geval is het politieke en economische landschap zelden zo onrustig geweest als dezer dagen. Europa waarschuwt Trump. Op zijn beurt zet hij de NAVO onder druk.

Ook General Motors waarschuwt Trump. Donald uit bedreiging aan OPEC. Iran dreigt de Straat van Hormuz te blokkeren – terwijl de VS zweren die open te zullen houden. Spanningen alom. Zou het iets te maken met de komende NAVO-top in Brussel op 11 en 12 juli?

Meer geld voor defensie

‘President Trump heeft een aantal Europese bondgenoten’ – dus ook ons land – ‘gewaarschuwd dat zij te weinig uitgeven aan defensie’. De eerste brief, gedateerd 19 juni 2018, was gericht aan de Noorse Premier, en werd door het Noorse ministerie van Defensie doorgespeeld aan het nieuwsagentschap AP. U kunt deze hier zelf lezen. Vervolgens ontvingen, naargelang de bron, minstens acht andere Europese landen hetzelfde schrijven maar lichtjes gewijzigd naargelang de bestemming in kwestie. De ene al milder van toon, de andere al strenger en meer vermanend, maar met steeds dezelfde kernboodschap. Betaal méér, draag méér bij aan de NAVO-uitgaven want anders… Althans zo interpreteert een voormalige Noorse premier de inhoud, als met een onderhuidse bedreiging.

Een koud welkom

Op 7 juli 2018 organiseert het platform ‘Trump Not Welcome’ een omvangrijke protestdemonstratie tegen de komst van de president naar de hoofdstad van België. Dit bestaat uit een zeventigtal, veelal prominente en internationale organisaties waaronder. De boodschap is tegelijk gericht aan alle regeringsleiders op de komende NAVO-top: ‘geen militair opbod ten koste van armoedebestrijding’,  meer ‘sociale bescherming’, dat het probleem van de klimaatverandering terdege aangepakt moet worden, en zo meer. Tegelijkertijd wordt het een dringende eis voor ‘een humaan opvangbeleid voor vluchtelingen en een diverse en solidaire samenleving’.

Lees ook eens verder bij de bron: biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
38235819801 6361c68fd6 uploadfilter

Besluit over ‘internetfilter’ uitgesteld

14077158257 945ac8e27f monsanto e1530821392109

Monsanto wordt vakkundig witgewassen